Obljetnica

10 godina SIPA-e

SIPA
04.10.2012.
u 09:10

SIPA je kadrovski, organizacijski, ali i tehnički jačala svakim danom...

Uspješno izvedenim akcijama “Lutka” i “Boss”, u kojima je zadan snažan udarac organiziranom kriminalu u Bosni i Hercegovini, Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na najbolji način je sama sebi čestitala vrijedan jubilej - prvih 10 godina djelovanja i rada. Ako je i bilo nekih dvojbi oko opravdanosti postojanja ove agencije, koju mnogi nazivaju i “bosanskohercegovački FBI”, danas je sigurno sasvim jasno kako je SIPA i te kako potrebna ovoj zemlji i njenim građanima. Kako s pravom ističe ravnatelj SIPA-e Goran Zubac, ona je postala vodeća policijska agencija u ovoj zemlji, prepoznatljiva u okruženju, ali i šire.

Usponi i padovi

U proteklih deset godina SIPA je prolazila kroz uspone i padove, suočavala se s velikim iskušenjima i izazovima. Trnoviti put do uspjeha Agencija je prolazila u iznimno kompleksnoj situaciji, u zemlji koju karakterizira teško naslijeđe prošlosti, sveprisutna nesigurnost, rast i širenje svih vrsta nasilja i kriminala, neizgrađenost i nefunkcioniranje institucija sustava, porušene društvene vrijednosti, čije se posljedice manifestiraju u raznim oblicima kriminala i drugim produktima nefunkcioniranja pravne države i posrnulog moralnog stanja. Zbog toga ne čudi što su mnogi SIPA-i predviđali neuspjeh i životarenje, kakvo vidimo na primjeru mnogih drugih državnih institucija. Skepticizam je bio izražen još 2002. godine, kada je SIPA počinjala s radom. U to vrijeme Agencija nije imala ni kadrove, ni organizacijsku strukturu, ni smještajne kapacitete, a kao svojevrsni kuriozitet, ali i slika stanja u kojem je SIPA nastajala, ostat će zabilježeno da je prvi sastanak ravnatelja i dvojice njegovih zamjenika održan u jednom od sarajevskih parkova!

Sjedište Agencije

Korak po korak, SIPA je kadrovski, tehnički i organizacijski jačala, a izgrađena je i zgrada koja je danas sjedište Agencije. Istodobno je građen dobar imidž u javnosti i policijski integritet. Dodatni iskorak u jačanju SIPA-e dogodio se ne tako davnim imenovanjem novog ravnatelja. Iskusni policijski dužnosnik Goran Zubac u kratkom vremenskom razdoblju napravio je vidljive rezultate. Najbolja potvrda za to su akcije “Lutka” i “Boss”, koje su do sada najveće, ali sigurno ne i posljednje akcije protiv organiziranog kriminala. SIPA se nalazi pred novom fazom u procesu svoga razvoja. Cilj toga procesa je zaokruživanje postignutih rezultata i daljnji prodori u centre organiziranog kriminalnog djelovanja. U sljedećem razdoblju, kako poručuje ravnatelj Zubac, osim reaktivnih, SIPA će nastojati voditi i proaktivne istrage zasnovane na obavještajnim podacima, a u partnerstvu s drugim agencijama i civilnim sektorom razvijat će i sve oblike preventivnog rada, kao i sve mehanizme pomoći i zaštite žrtava kaznenih djela iz svoje nadležnosti. Naravno, za to će joj trebati politička, ali i materijalno-financijska i u svakom pogledu logistička potpora države i svih njezinih struktura. Želi li se Bosna i Hercegovina doista obračunati s organiziranim kriminalom i postati stabilna i uređena država, ne smije biti nikakvih dvojbi glede potpore Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?