DOZNAJEMO

VSTV se podijelio oko izbora tužitelja Gorana Salihovića

Goran Salihović
14.12.2012.
u 09:32

Hrvatski predstavnici tražili balans u odnosu na Sud i VSTV

Novi glavni tužitelj u BiH Goran Salihović, nedugo nakon što ga je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće izabralo na tu poziciju, poručio je kako se u radu neće osvrtati na pritiske te da neće biti nedodirljivih. Salihović, koji će dužnost prvog tužitelja u državi službeno preuzeti od 1. veljače sljedeće godine, pojasnio je da će u radu Tužiteljstva BiH prioriteti biti vezani uz procesuiranje ratnih zločina i korupcije. Pri tome je odbacio da će se državno Tužiteljstvo oslanjati na progon osoba na temelju anonimnih prijava. 
No, unatoč Salihovićevu optimizmu, koji na ovu poziciju dolazi s mjesta predsjednika Općinskog suda u Sarajevu, nije postojala jednoglasna suglasnost za njegovo imenovanje, a upravo se jednom anonimnom prijavom prije odluke VSTV-a nastojalo spriječiti njegov izbor.
Kako se doznaje, dio hrvatskih i srpskih članova VSTV-a nije bila za imenovanje Salihovića, dok su njegovo imenovanje većinom poduprli bošnjački članovi ovoga sudbenog i tužiteljskog vijeća, te međunarodni predstavnik. Hrvatski su članovi upozoravali da bi glavni tužitelj trebao biti Hrvat s obzirom na aktualnu raspodjelu pozicija u VSTV-u, odnosno državnome Sudu. I potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić rekla je da Goran Salihović nije jednoglasno izabran za glavnog tužitelja BiH. Ona je zamjerila što je na mjesto tužitelja izabrana osoba koja nikada nije radila kao tužitelj. Vlasti RS-a najavile su pritisak na izmjenu zakona o izboru tužitelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?