stručnjaci upozoravaju

Zašto bi BiH mogla postati „idealno utočiše u krajnjoj nuždi“ za ISIL-ovce

isil
03.02.2017.
u 16:46

BiH će postati „idealno posljednje utočište“ za teroriste koji bježe iz Iraka i Sirije zbog postojeće infrastrukture, tvrdi Galijašević.

Ako Rusija i Amerika ujedine svoja nastojanja da suzbiju terorizam i pokrenu sveobuvatne velike operacija kako bi se borila protiv Daesh-a (ISIL-a) na Bliskom istoku, militanti će najvjerojatnije bježati na Balkan, prije svega u Bosnu i Hercegovinu, rekli su stručnjaci za Sputnik, prenosi Dnevnik.ba. 

BiH će postati „idealno posljednje utočište“ za teroriste koji bježe iz Iraka i Sirije zbog postojeće infrastrukture, tvrdi stručnjak za terorizam Djevad Galijašević.

„Islamistička infrastruktura okružuje BiH posljedna tri desetljeća. Ne postoje prepreke koje to sprečavaju u razvoju. Propaganda radikalnih ideja i financijske pomoći (ekstremistima) nastavljaju se istim intenzitetom. Bilo tko može kupiti oružje u BiH. Neki teroristi čak imaju svoje banke“, objasnio je Galijašević.

Milan Pasanski, predsjednik foruma za proučavanje međunarodnog terorizma, dijeli takav stav, rekavši da će se militanti najvjerojatnije suzdržavati od prelaska granice Europske Unije budući da je provedba zakona u EU u borbi protiv terorizma bila na visokom stupnju pripravnosti. Oni će umjesto toga naseliti europsku periferiju, prvenstveno Kosovo, srpsku regiju Sandžak i BiH. Najnoviji razvoj događaja u Austriji samo potvrđuju procjenu Pasanskog, piše Sputnik.

Prošli tjedan, imam Nedžad Balkan uhićen je u austrijskom glavnom gradu Beču. Galijašević ga je opisao kao najradikalnijeg, ali ne i najopasnijeg islamskog fundamentalista bosanskog porijekla.

„Balkan se smatra stručnjakom za tumačenje islamskih religijskih tekstova, osobito onih o proroku Ibrahimu. Projekt Ibrahim Milleti je osnovan na Balkanu. Prije nekoliko godina njemačka je policija provela operaciju velikih razmjera uhićenja vehabija povezanih s projektom“, rekao je analitičar.

„On je najradikalniji islamist s vezama u Bosni i Hercegovini u Beču, ali on nije najopasniji. U tom pogledu, Hafiz Muhamed Fadil Porča, koji predstavlja uniju Dawa Salafia, je opasniji.“

Analitičar je dodao da je Nedžad Balkan aktivan izvan Beča, obavljajući poslove u astrijskim gradovima Linzu, Klagenfurtu i Grazu. Bio je aktivan i u drugim zemljama, prije svega u Švicarskoj i Njemačkoj.

„Po zatvaranju Nedžada Balkana austrijske vlasti su pokazale da ako dođe drugi val izbjeglica, oni neće okrenuti leđa činjenici da bi teroristi mogli biti među njima. Opće je poznato da je Beč postao mjesto gdje se islamski fundamentalisti,  od kojih su neki iz BiH, okupljaju“, rekao je Pasanski. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?