Zakazano za srijedu

Zasjedanje državnog Doma naroda prvo će pokazati kakav je odnos prema europskom putu BiH

30.01.2024.
u 21:56

Zasjedanje je zakazano za srijedu, kada će se, među ostalim, odlučivati i o prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona koje su već usvojene u Zastupničkom domu

Prvi test provjere onoga što su dogovorili lideri vladajuće koalicije nedavno u Laktašima, ali i onoga što su obećali visokom izaslanstvu Europske unije koje je nedavno posjetilo BiH vidjet ćemo na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, piše Večernji list BiH.

Odluke na stolu

Zasjedanje je zakazano za srijedu, 31. siječnja, a tada će se, među ostalim, odlučivati i o prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona koje su već usvojene u Zastupničkom domu, bez potpore zastupnika vladajućih stranaka iz hrvatskog i srpskog naroda. Prijedlog koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika SDA zaprijetio je da postane novi razlog sukoba unutar vladajuće koalicije. Ako se bude poštivao politički dogovor, za ovaj prijedlog u Domu naroda neće biti ni jedan izaslanik vladajuće koalicije iz sva tri naroda. No, čak i da "trojka" odustane od dogovora i podrži sporni zakon, on zbog odnosa snaga u Domu naroda ne može proći. Međutim, zbog odnosa unutar koalicije i dogovora o traganju za zajedničkim rješenjem kada je izmjena Izbornog zakona BiH u pitanju, bolje bi bilo da sve stranke većine obore taj dokument. Nakon toga slijedi realno teži dio posla, a to je slanje u proceduru usuglašenog teksta izborne reforme, čime bi se obesmislile najave visokog predstavnika o nametanju takve odluke. Svi su svjesni da bi intervencija visokog predstavnika u ovom trenutku samo zakomplicirala situaciju i izazvala nove prijepore. Također, Dom naroda će odlučivati i o prijedlozima zakona koji se odnose na europski put BiH, a koji su potrebni da bi Europsko vijeće odobrilo otvaranje pregovora s BiH u ožujku ove godine. O tomu se razgovaralo i tijekom posjeta europskog izaslanstva u kojem su, uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, bili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte. Na zahtjev Vijeća ministara izaslanici će razmatrati prijedlog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti po žurnom postupku, prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, također po žurnom postupku, a ista, dakle ubrzana procedura usvajanja predviđena je i za prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Novac spreman

U prvom bi se čitanju izaslanici u gornjem domu državnog Parlamenta trebali očitovati o prijedlogu zakona i izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini. Osim toga, Dom naroda će odlučivati i o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine (prvo čitanje). Očito je da će ovo zasjedanje pokazati koliko su ozbiljni bili predstavnici državne vlasti kada su najavili da će do 24. ožujka ostvariti traženi napredak u kontekstu zakonske regulative kako bi država dobila "zeleno svjetlo" za početak pregovora za članstvo u EU. Visoko izaslanstvo Europske unije upravo je primilo i evidentiralo takvu najavu. Sami domaći lideri su pred sebe stavili taj izazov da do spomenutog roka usvoje niz zakona, među kojima su i oni koji se nalaze na dnevnom redu ove sjednice. Nije isključeno da dnevni red bude dopunjen, kao ni da se vrlo brzo zakažu nova zasjedanja ovog, ali i donjeg, Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pri tomu treba imati u vidu i ekonomske segmente bruxelleske ponude Bosni i Hercegovini, a o čemu je vrlo jasno u Sarajevu govorila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Riječ je o Planu rasta za zemlje zapadnog Balkana. On podrazumijeva stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, ali vodi BiH bliže prema EU i omogućava nam pristup bogatom fondu. Ono na što će fokus biti posebno usmjeren te će za to biti predviđena, samo za BiH, jedna milijarda eura od EU, jesu: jačanje ljudskog kapitala u oblastima kao što su obrazovanje, inovacije, digitalizacija, mobilnost, migracije, odlazak kvalificirane radne snage, ekonomsko osnaživanje žena i zelena agenda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije