Proširen popis proizvoda sa sniženom i zaključanom cijenom

Zaključane cijene za 60 proizvoda u iduća tri mjeseca, nalazit će se u izdvojenom kutku trgovina

storyeditor/2024-03-13/cijene.jpeg
14.03.2024.
u 18:23

Cijene i dalje rastu, što pokazuju i službene statistike. Vidljivo je to u usporedbi prosječnih cijena hrane u Federaciji BiH iz veljače prošle godine s trenutačnim

Federalno ministarstvo trgovine priopćilo je da od 15. ožujka počinje drugi val dobrovoljnog projekta ovog ministarstva, trgovaca, proizvođača, potrošača, sindikata "Zaključavamo cijene", koji će trajati do 16. lipnja ove godine. Popis proizvoda sa sniženom i zaključanom cijenom proširen je s 40 na 60 proizvoda, piše Večernji list BiH.

Različita mišljenja

- Kako smo i najavili, u novi popis uvršteni su i proizvodi koje koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa. Na prijedlog udruga ovih skupina trgovci su izišli ususret i cijene za četiri proizvoda za poseban režim prehrane snizili i zaključali u iduća tri mjeseca – navodi se u priopćenju. Iz Ministarstva dodaju da je projekt koji je počeo 15. prosinca 2023. ocijenjen uspješnim te da su kupci mogli uštedjeti na ovoj košarici proizvoda od 15 do 20 posto. - Proizvođači su ocijenili da je znatno poraslo zanimanje za proizvode koje su uvrstili u ovu košaricu te su se i oni dodatno angažirali za sudjelovanje u nastavku projekta. U prvom dijelu ovog projekta potrošači su istaknuli problem nedovoljno transparentnog označavanja proizvoda kod pojedinih trgovaca. U cilju standardiziranja i unificiranja oglašavanja dogovoreno je da plakat s artiklima koji su dijelom projekta "Zaključavamo cijene" i na kojem je fotografija proizvoda, ranija maloprodajna cijena i zaključana cijena bude formata A1, a kataloška duplerica dimenzija 210 x 274 mm - navode iz Ministarstva. Također, postignut je dogovor da trgovinski objekti formata supermarketa i hipermarketa unutar objekta izdvoje jedan kutak pod nazivom "Zaključavamo cijene", gdje bi radi lakšeg snalaženja kupaca na jednom mjestu bili proizvodi sa zaključanim cijenama, izuzimajući, naravno, one proizvode koji ne mogu tako biti izloženi na polici (kao što su meso, kiselo vrhnje, sir itd.), priopćeno je iz Ministarstva. Projekt nadležni od početka hvale i ocjenjuju uspješnim, dok s druge strane građeni uglavnom tvrde da od njega nemaju nikakve koristi. Ekonomisti uporno ističu kako ovo nije način na koji se nešto može značajnije učiniti kako bi se olakšalo život građanima. Cijene i dalje rastu, što pokazuju i službene statistike. Vidljivo je to u usporedbi prosječnih cijena hrane u Federaciji BiH iz veljače prošle godine s trenutačnim. Građani negoduju što nadležni fokus stavljaju samo na cijene kruha u želji da se, kako tvrde, skrene pozornost s poskupljenja ostalih proizvoda, kao što su meso, voće i povrće, mlijeko, začini, slatkiši, grickalice, sredstva za higijenu, gorivo itd.

Usporedba cijena

Prema posljednjim dostupnim podacima Zavoda za statistiku RS-a, između prosinca 2022. i prosinca 2023. poskupjeli su riža, kruh, tjestenina, junetina, teletina, svinjetina, piletina i brojni ostali proizvodi. Sve ukazuje na to da će, kada stignu podaci za siječanj i veljaču ove godine, popis ovih proizvoda biti drastično duži. Slično stanje je i u Federaciji BiH. Tako je lani u veljači prosječna cijena riže bila 4,69 KM, a sada jedna od najprodavanijih iznosi 5,45 KM. Istina, tu je i ona dugog zrna od 800 grama po famoznoj zaključanoj cijeni od 2,10 KM, a koju, uglavnom, kako trgovci kažu, rijetko tko kupuje. Litra ulja lani je koštala u prosjeku 3,89 KM, a njegova trenutačna cijena kreće se od 2,45 do 3,95 KM. Kilogram kruha u FBiH u prosjeku je lani koštao 3,78 KM, a sada 3,56 KM. Juneće meso od buta definitivno je skuplje u odnosu na lani, kada je kilogram koštao oko 18,70 KM, a sada je gotovo 21 KM. Kilogram svježe piletine lani je koštao 6,18 KM, a njegova trenutačna cijena kreće se od 6,50 do 9,65 KM. Litra najjeftinijeg mlijeka sada je 2,10 KM, međutim, cijena ovog proizvoda ide i do gotovo 3 KM, dok je lani u prosjeku iznosila 2,60 KM. Kilogram tvrdog sira, edamer, trapist i gauda, u prosjeku se kreće oko 22 KM, a lani je to bilo 17,61 KM. Prosječna cijena jaja po komadu L klase sada se kreće oko 0,60 KM, a prošle godine bila je 0,40 KM. Građani se žale da je svakim danom sve skuplje: "Ono što sam prije mogao kupiti za 20 maraka, sad ne mogu ni za 50". "Neki dan sam u trgovini uzela malo voća za djecu i platila 18 KM". "Svaki put kad idem u kupnju, na artiklima je nova cijena". Porazno je da su neke namirnice u osiromašenoj BiH tri puta skuplje nego u Hrvatskoj, koja je u EU. Porazna je činjenica da je maslac u BiH značajno skuplji nego u Njemačkoj, Austriji ili Norveškoj, gdje se za osam KM može kupiti pola kilograma tog proizvoda. U susjednoj Hrvatskoj pakiranje maslaca od 250 grama može se kupiti po cijeni od tri KM.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije