Vlada Federacije BiH

Za pomoć i podršku braniteljima u Federaciji izdvojeni milijuni KM

10.04.2024.
u 19:34

Za troškove pokopa u ovoj godini odobren je iznos od 2,200.000 KM, za liječenje branitelja izdvojeno je 3,800.000 KM, za sufinanciranje izgradnje spomen-obilježja i uređenje grobalja planirana su sredstva u iznosu od 1,200.000 KM...

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici donijela odluke kojima je usvojila četiri programa utroška sredstva namijenjena braniteljskim kategorijama u ukupnom iznosu od 2,990.000 KM. Sredstva su namijenjena za sufinanciranje izgradnje spomen-obilježja, pružanje financijske podrške za pravnu pomoć te stambeno zbrinjavanje ove populacije, kao i obilježavanje značajnih datuma, piše Večernji list BiH.

Raspodjela sredstava

Prvim programom utroška sredstava s kriterijima raspodjele "Transfer za sufinanciranje izgradnje spomen-obilježja i uređenja grobalja", utvrđenih u proračunu FBiH za 2024., planirana su sredstva u iznosu od 1,200.000 KM. Pravo prijave na javni poziv za korištenje ovih sredstava mogu ostvariti udruge koje okupljaju braniteljsku populaciju, institucije i vjerske zajednice s programima usmjerenim na realizaciju ciljeva proisteklih iz namjene ovih sredstava. Drugim usvojenim programom planirana su sredstva u iznosu od 690.000 KM u okviru tekućeg transfera neprofitnim organizacijama. Cilj ovog programa je pružanje podrške i financijske pomoći Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Sarajevo i Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Mostar. Fondaciji se odobravaju sredstva u iznosu od 480.000 KM, a Zakladi sredstva u iznosu od 210.000 KM. Odlukom je propisano da će se po 90% iznosa koristiti za sufinanciranje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije u skladu s pravilnikom o kriterijima za dodjelu sredstava za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije koji donosi Upravni odbor Fondacije i Upravno vijeće Zaklade. Trećim programom utroška sredstava Federalnog ministarstva planirano je 600.000 KM za podršku Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljsku populaciju. Odobrena sredstva uplatit će se na račun Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika braniteljske populacije, a na osnovi usvojenog programa rada Fondacije za 2024. Prema usvojenom četvrtom programu, iznos od 500.000 KM namijenjen je za obilježavanje značajnih datuma. Podsjetimo, Vlada je prije usvojila nekoliko programa koji se tiču braniteljske populacije. Vlada je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata donijela odluke kojima su usvojena dva programa utroška sredstava namijenjenih braniteljskoj kategoriji u ukupnom iznosu od 4,080.000 KM planiranih u proračunu FBiH za 2024. Sredstva su namijenjena za pomoć u liječenju branitelja i podršku neprofitnim organizacijama. Prvim programom odobreno je 3,800.000 KM za liječenje branitelja. Drugim programom neprofitnim organizacijama planiran je iznos od 280.000 KM. Programom su planirani transferi Savezu logoraša BiH u iznosu od 120.000 KM i Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH u iznosu od 70.000 KM. Programom je planiran transfer IDA - istraživačko-dokumentarne aktivnosti i zaštita žrtava svjedoka genocida u iznosu od 90.000 KM.

Troškovi pokopa

Za troškove pokopa u ovoj godini odobren je iznos od 2,200.000 KM. Sredstva će se odobravati u skladu sa Zakonom o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji za članove uže obitelji razvojačenog branitelja s kojim je živio u zajedničkom kućanstvu u vrijeme smrti. Pravo podnošenja zahtjeva za jednokratnu pomoć u iznosu od 400 KM imaju sve fizičke osobe koje pripadaju kategoriji braniteljske populacije (RVI, članovi uže obitelji poginulih branitelja, dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja i članovi njihovih obitelji, razvojačeni branitelji za slučaj smrti članova njihove uže obitelji). Vlada je donijela i odluku o usvajanju programa utroška i kriterija raspodjele sredstava "Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Udruge proistekle iz posljednjeg Domovinskog rata" u iznosu od 660.000 KM, utvrđenih proračunom FBiH za 2024. Sredstva u iznosu od 450.000 KM namijenjena su za sufinanciranje programa rada udruga/saveza registriranih na federalnoj razini ili na razini BiH. Za tradicionalno održavanje sportskih igara namijenjeno je 110.000 KM. Odlukom su određena i interventna sredstava u iznosu od 100.000 KM koja će se koristiti kao podrška programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni javnim pozivom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije