PATRICK MOON

Vlast u Federaciji BiH se mora reformirati

moon
VL foto
15.10.2011.
u 10:36

Najvažnije je da se u Federaciji BiH shvati da se ona mora reformirati. SAD žele vidjeti HDZ-ove u Vijeću ministara

Američki veleposlanik u BiH Patrik Moon uvjeren je da će BiH dobiti novo Vijeće ministara za nekoliko sljedećih tjedana, najkasnije do kraja godine te istaknuo kako očekuje da Federacija BiH bude reformirana. Moon je u intervjuu Srni u Bruxellesu kazao da je ohrabrujuće da su posljednjih tjedana politički lideri sjeli za isti stol i počeli razgovore o pitanjima nužnim za formiranje Vijeća ministara.

Postizanje kompromisa

On smatra da su za krizu u vezi s Vijećem ministara odgovorni svi lideri većih političkih stranaka, jer prije srpnja nisu ni htjeli razgovarati. Moon ističe da je proces formiranja Vijeća ministara razgovorima i postizanjem kompromisa odličan primjer kako se razgovara o teškim pitanjima. “Smatram da bi tako trebalo postupati i u slučaju `Sejdić-Finci`, koji je komplicirano pitanje. Mi ćemo pomoći, Europska unija će pomoći i napravit ćemo sve samo da se krene naprijed” - poručio je Moon. Američki veleposlanik je rekao da treba pojednostaviti funkcioniranje Federacije BiH i da je najvažnije da se u Federaciji shvati da se ona mora reformirati. “SAD svakako žele vidjeti funkcionalniju Federaciju BiH, ali i jeftiniju federalnu Vladu koja služi interesu ljudi. Trinaest ministara u zemlji, od kojih 11 u FBiH, veoma je komplicirano. Obrazovanje vodi 11 ministara” - precizirao je Moon u intervjuu Srni u Bruxellesu. On je naveo da i Bošnjaci i Hrvati imaju pitanja koja žele riješiti i naglasio da će SAD pomoći ako bude postignut konsenzus političkih lidera u Federaciji BiH o reformama. Moon kaže da SAD žele vidjeti HDZ-ove u Vijeću ministara i da ih ohrabruju na kompromis. “Mi smo željeli vidjeti HDZ kao koalicijskoga člana federalne Vlade, ali u to vrijeme politički lideri nisu htjeli zajedno razgovarati. U ožujku, kad je bila prava kriza, i isticao proračun Federacije, platformaši su bili spremni formirati vladu bez HDZ-a. Sugerirali smo da se stane i razgovara. HDZ je na to pristao, tjedan dana su intenzivno pregovarali, došlo se do korektnog i kompromisnog rješenja i onda su se povukli” - rekao je Moon. SAD smatraju da OHR još treba ostatu u BiH, ali Moon naglašava da to neće trajati zauvijek.

Pitanje Ustava i OHR-a

“Već je u agendi 2008. između članova Vijeća za provedbu mira bilo dogovoreno zatvaranje OHR-a. U razgovorima o toj temi napredovali smo i smatram da još možemo napredovati” - precizirao je Moon. Važno je da je OHR još tamo i da pomaže o pitanju Ustava, smatra Moon, uz opasku da Ustav BiH nije perfektan i da ima pitanja koja ne “adresira” te da ima sudskih odluka o kojima strane teško postižu dogovor. “OHR ima autoritet i podršku međunarodne zajednice da se bavi time. Kako šef EU Izaslanstva bude dobivao na važnosti, više se bude angažirao, kako se budu proeuropske reforme provodile - tako će i značaj OHR biti sve manji” - rekao je Moon dodavši da svako želi vidjeti kraj OHR-a, te da će se o tome razgovarati na sastanku PIC-a početkom prosinca. “Europska unija i SAD imaju isti cilj: žele vidjeti BiH u potpunosti integriranu u Europu, a to znači članstvo u EU i NATO-u. SAD će pomagati Europljane, jer oni su ti koji vode proces” - poručio je američki veleposlanik. SAD su veoma zadovoljne dolaskom Petera Sorensena, specijalnog predstavnika EU u BiH. Moon ističe da se on potrudio da budu osigurani IPA fondovi za ovu godinu, da nastoji da sredstva IPA budu raspoloživa, te da se nastavi europski proces za BiH. Moon je nekoliko dana boravio u Bruxellesu i zajedno s još nekoliko diplomata iz State Departmenta u institucijama EU-a i u NATO-u razgovarao o BiH. U razgovoru za Srnu, vođenom u američkom Veleposlanstvu u Bruxellesu, on je pojasnio da su se diplomati susreli na godišnjoj konferenciji State Departmenta za šefove diplomatskih misija u Europi. “Izabrali smo Bruxelles, jer se ovdje susrećemo s dužnosnicima NATO-a i EU-a i s njima raspravljamo o nekim širim europskim pitanjima od zajedničkog interesa. Iskoristio sam ovu priliku da s dužnosnicima EU-a razgovaram o BiH” - zaključio je američki veleposlanik u BiH Patrick Moon.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krtica
02:01 16.10.2011.

BiH se mora reformirati, a najbolja reformacija je RASPAD!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?