Zaokret nakon agende prema BiH

Vijeće EU podupire izmjene Izbornog zakona i Ustava na sljedećem koraku k članstvu

17.12.2016.
u 07:00

Vijeće Europske unije o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja pozvalo je vlasti u Bosni i Hercegovini da provode reforme, navodeći da će sljedeću ocjenu približavanja ove zemlje donijeti i na temelju provedbe presude u slučaju Sejdić - Finci, a što onda podrazumijeva promjenu izbornog zakonodavstva i ustava zemlje. “Vijeće podsjeća na to da će, kad zatraži mišljenje Komisije o prijavi za članstvo, Vijeće od nje zatražiti da posebnu pozornost posveti provedbi presude Sejdić - Finci”, navodi se u zaključcima koji su objavljeni nakon okupljanja ministara vanjskih poslova. To praktički znači da će se nakon inzistiranja na provedbi Reformske agende oko niza ekonomskih i socijalnih reformi, inzistirati i na ustavno-pravnim reformama bez kojih nije racionalno očekivati značajniji iskorak ove zemlje.

Modificirana formulacija

Večernji list doznaje kako je ova točka zaključaka, koja se odnosila na Bosnu i Hercegovinu, ipak promijenjena ali je objavljena kao zajednički stav Predsjedništva što daje prostor BiH za novi iskorak. 
“Vijeće podržava početak rada Komisije na tehničkome radu na pripremama mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine kao i ohrabruje vlasti u BiH na svim razinama vlasti da se aktivno obvežu na ovaj proces i naprave značajan napredak kako bi osigurali njihovu uključenost u izradu mišljenja Komisije. Vijeće podsjeća da kada pripremi svoje mišljenje, Komisija će trebati posvetiti posebnu pozornost u provedbi presude Sejdić-Finci koja bi pridonijela uspostavi demokratskog i dobro funkcionirajućeg društva gdje je zajamčena jednakopravnost Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih građana Bosne i Hercegovine”.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije