Konferencija ''Medijske inovacije i trendovi''

VIDEO Budućnost medija će biti drugačija, medijska pismenost nužna u borbi protiv lažnih vijesti

Fena
26.06.2023.
u 17:33

Odobašić smatra kako je nužna edukacija o korištenju umjetne inteligencije i to je nešto što potpada pod medijsku i informacijsku pismenost

Medija će biti, no budućnost medija će biti drugačija, digitalna transformacija nameće određene trendove i BiH, kao i sve druge zemlje,  nema drugog izbora nego da se tome prilagodi, kazala je direktorica za emitiranje Regulatorne agencije za komunikacije- RAK Amela Odobašić sudjelujući danas u Sarajevu na panelu  o budućnosti medija u BiH, koji je održan u sklopu konferencije ''Medijske inovacije i trendovi'', u organizaciji Federalne novinske agencije (FENA).

 

 

Odobašić smatra kako će u budućnosti regulatorni okvir biti drugačiji.

 - Ono što je nama dobra smjernica jeste zakonodavni okvir Europske unije, direktive  koje smo mi obvezni transponovati  u domaći zakonodavni okvir  i to su pozitivni trendovi. Trenutno svi smo manje-više na istoj razini, u istoj poziciji i mi pratimo situaciju, transponujemo zakonodavni okvir , a istovremeno tako čekamo one dobre prakse  koje ćemo moći prilagoditi našem okruženju - zaključila je Odobašić.

Na sva tri panela često se spominjala umjetna inteligencija i njezino korištenje.

S aspekta regulatora Odobašić smatra kako je nužna edukacija o korištenju umjetne inteligencije i to je nešto što potpada pod medijsku i informacijsku pismenost.

- Naglasak treba biti na tome jer sve će više mladih koristiti bez provjere informacija. Ako imamo na umu  da je medijska pismenost jedna efikasna alatka u borbi protiv dezinformacija i lažnih vijesti. Ona se isto tako  mora pojačano koristiti i u podizanju svijesti  odnosno podizanju znanja u korištenju umjetne inteligencije - poručila je Odobašić.

Vlasnik Radija Kameleon Tuzla Zlatko Berbić smatra kako se danas događa transformacija svih oblika društva.

Naveo je primjer promjene u turizmu koji se kroz nekoliko platformi globalno promijenio te smatra kako se takve promjene također događaju i u medijima.

Smatra kako je budućnost  u tome da se prilagodimo tehnologiji i da  doeduciramo naš postojeći kadar, a  da novi kadrovi s fakulteta dolaze educirani  za 21 stoljeće.

U fokusu spomenute konferencije su medijske slobode i oblikovanje budućnosti medija u Bosni i Hercegovini.

Moderator  trećeg panela pod nazivom ''Budućnost medija u BIH'' bio je direktor FENA-e Elmir Huremović  koji je podsjetio kako je jedna od tema s prethodnih panela bila  tzv digitalna transformacija.  Naveo je kako se analogni mediji  često navode kao tradicionalni, a digitalizacija za nove što u stvari nije tako jer ''cijeli svijet u kojem mi živimo je analogni i on se ne može zamijeniti''.

Jedan od panelista generalni tajnik EANA-e Alexandru Giboi govorio je o primjeni legilative o autorskim pravima  i kako pojedine zemlje putem novinskih agencije reagiraju po pitanju autorskih prava.

- Članovi naše alijanse su radili analizu i opći rezultati su da je ovo jedan pozitivan napredak koji će dovesti do pozitivni rezultata. S druge strane, jedna riječ koja opisuje  situacije u provedbi regulative je nedosljednost - poručio je Giboi.

Novinske agencije su korisnici ovog prava i nisu promatrane u cijelost o tome što oni pružaju od usluga. U Njemačkoj je limitirano na određene usluge,  a u Belgiji i Austriji nije to još regulirano. Imate pravo da vam netko da naknadu za vaša prava ali nitko ne kaže kolika su to prava i koliko će te vi za to dobiti. Nema jedinstvenog razvoja događaja i zapravo samo nekoliko zemalja je ovo promijenilo - istaknuo je Giboi.

Upitao je isplati li se ići na sud i tužiti nekoga za 300 maraka, tu govorimo o malim i velikim medijima primjerice mali medij nikad neće tužiti Google.

- U BiH za mnoge novinske organizacije tužba na sudu nije rješenje da se borite za svoja autorska prava. Jedan od načina je razgovarati o zaštiti autorskih prava, upozoravati ljude na krađu - smatra on.

Svoj osvrt na kada je riječ o umjetnoj inteligenciji dao je moderator Huremović istaknuvši kako kako ju ne doživljava kao nešto bezazleno i ''mislim da je to jedna revolucija veća od interneta a negative posljedice masovne primjene umjetne inteligencije ćemo tek osjetiti''.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?