Predsjedništvo BiH

Usuglašavanje sustava koordinacije i prilagodba SSP-a u završnoj su fazi

08.06.2016.
u 08:00

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović jučer je održao više sastanaka o temi europskog puta BiH. Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a, i Čović razgovarali su o temi ispunjenja uvjeta iz oblasti europskih integracija, konkretno dogovoru o usuglašenom sustavu koordinacije i protokolu uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čije se rješavanje očekuje u idućih nekoliko dana. Realizacija ovih aktivnosti omogućit će da se na prvom ministarskom sastanku pod predsjedanjem Slovačke, u srpnju 2016. godine, razmotri zahtjev BiH za članstvo, što će ubrzati daljnju realizaciju obveza iz procesa pristupanja. Zajednička je ocjena kako je iznimno važno da se izbori u Mostaru održe 2. listopada 2016. godine, kada će biti održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Rješenje ovog pitanja bilo bi jasna potvrda iskrene posvećenosti pozitivnim promjenama te bi učvrstilo povjerenje EU i SAD-a u sposobnost BiH da se samostalno kreće na euroatlantskom putu. Yee je još jednom istaknuo kako SAD-e pruža potporu svim aktivnostima koje jačaju perspektive članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. O temi ispunjenja uvjeta za EU Čović je razmijenio mišljenja i s Ernstom Reichelom, političkim direktorom za zapadni Balkan, Tursku i zemlje EFTA-e pri ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, i Fionom Mcilwham, šeficom Odjela za zapadni Balkan i proširenje u ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva. Hrvatski član Predsjedništva BiH je ovom prilikom kazao kako nakon sastanka u Slovačkoj očekuje i upitnik Europske komisije. Ernst Reichel, politički direktor za zapadni Balkan, Tursku i zemlje EFTA-e pri ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, i Fiona Mcilwham, šefica Odjela za zapadni Balkan i proširenje u ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, naglasili su značaj rješavanja preostalih pitanja te potvrdili snažnu potporu daljnjoj provedbi svih reformi nužnih za nastavak europskog puta BiH.

Sastanku su također nazočili veleposlanik SR Njemačke u BiH Christian Hellbach i Matthew Lawson, otpravnik poslova Veleposlanstva Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?