SPOR

Ustavni sud FBiH bez rasprave jer nije bilo premijera N. Nikšića

'nermin_niksic_mostar'
''
03.07.2014.
u 09:20

Odvjetnik premijera Nikšića na raspravu nije mogao doći zbog bolesti

Ročište u Ustavnom sudu FBiH u vezi rješavanja spora između federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP) i predsjednika FBiH Živka Budimira (SPP) oko raspuštanja Tima za koordinaciju revizije prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite jučer nije održano. Predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić, kako je priopćeno iz Ustavnog suda FBiH, nije se jučer odazvao ovoj sudbenoj instituciji.

Bolest odvjetnika

Nikšićev odvjetnik Nedim Ademović pismenim putem je od Sudskog vijeća tražio odgodu jer je naveo da je bolestan te da ne može prisustvovati ročištu, a što je predsjednica Ustavnog suda Kata Senjak prihvatila kao opravdanje. S obzirom da rasprava uopće nije održana, ostaje upitno kad će biti zakazana sljedeća. Spomenimo da je Ustavni sud Federacije BiH prošlog ljeta donio presudu po kojoj je federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez (SDP) u obvezi postupati po Budimirovoj odluci o razrješenju članova navedenog revizijskog tima za koordinaciju. Međutim, nakon toga je zahtjev za rješavanje spora s predsjednikom FBiH uputio Helezov stranački kolega Nikšić. Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji se jučer pojavio u Ustavnom sudu FBiH u društvu svog odvjetnika Vlade Adamovića, kazao je da Helez još uvijek nije ispoštovao ovu sudsku odluku.

Kršenje ljudskih prava

Presude po kojima se bez njihova znanja i na temelju podataka koji su dobili tijekom postupka revizije invalidima rata oduzima pravo na naknadu, prijevremeno umirovljenim braniteljima pravo na mirovinu, u izravnoj su suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Ovakva pravna kvalifikacija proizlazi iz presuda koje je donio Ustavni sud FBiH, osporavajući rad revizorskih timova zaduženih za kontrolu zakonitosti korištenja prava iz braniteljsko-invalidske zaštite. Ako najveća zakonodavna institucija u FBiH donese takvu ocjenu i ospori rad timova za reviziju, po automatizmu Vlada FBiH i Ministarstvo za pitanje branitelja i invalida rata morali bi kompletan postupak revizije braniteljsko-invalidske populacije obustaviti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije