Dilberović:

Upitnik će 9. prosinca biti dostavljen Bosni i Hercegovini

EU
03.11.2016.
u 15:17

 Direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović potvrdio je danas u Sarajevu kako će europski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han 9. prosinca dostaviti upitnik Bosni i Hercegovini.

- Za sada očekujemo nekih 3.500 pitanja - kazao je Dilberović na sjednici  Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH, koja je razmatrala Informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu.

Po njegovim riječima, Direkcija za europske integracije je, u skladu s iskustvima zemalja u regiji i onim što očekuje od upitnika, pripremila oko 2.500 pitanja koja se mogu pojaviti kao pitanja BiH.

Dilberović je naveo kako je dosadašnji stupanj realizacije mjera iz Reformske agende ocijenjen zadovoljavajućim na sastanku održanom 9. rujna između predstavnika bh. vlasti s jedne strane te Europske komisije i međunarodnih financijskih institucija s druge.

- Na nivou Vijeća ministara BiH ispunjenost je 53 posto predviđenih mjera, na nivou Federacije BiH stupanj implementacije je 30 posto, a na nivou Republike Srpske 54 posto - podaci su koje je iznio direktor Direkcije za europske integracije.

Podsjetio je kako je usvojena odluka o sistemu kooridinacije procesa europskih integracija i trenutno je u tijeku proces pripreme i imenovanja tijela koja će sudjelovati u realizaciji onoga što slijedi, prvenstveno u pripremi upitnika.

- Prema informacijama koje imamo iz Brisela, mogli bismo dobiti nekih šest mjeseci za odgovor na upitnik koji ćemo dobiti u prosincu - kazao je Dilberović.

Dodao je da, prema iskustvima zemalja u regiji, nije siguran da je to kraj.

- Jer nakon što se analizira upitnik, odnosno nakon što se analiziraju odgovori koje će pripremiti BiH, iskustva kažu da slijedi još nekih par stotina dodatnih pitanja, takozvanih pitanja za pojašnjenje. To je barem bio slučaj sa Srbijom i Crnom Gorom - naveo je Dilberović.

Pojasnio je kako neka iskustva govore da se, u dobroj mjeri, dosta stvari izgubi u prijevodima.

- Ono što je nama potrebno jesu vrlo kvalitetni prevodi koje će morati raditi sve institucije, jer na nekim probama sa zakonima koje smo slali Europskoj uniji vidjeli smo da nekih 70 posto pitanja koja su nam dostavljenja su pitanja zbog nerazumijevanja prevoda, a ne zbog toga što je nešto dobro ili loše riješeno u tom zakonskom tekstu - kazao je Dilberović, dodajući da će i to biti jedan element kojim  će se posebno morati pozabaviti.

Pojasnio je kako je šest mjeseci razdoblje koji BiH može očekivati za davanje odgovora na upitnik, nakon toga bi trebalo da dođu dodatna pitanja, a nakon dodatnih pitanja ide izvještaj Vijeću o spremnosti BiH za kandidatski status i buduće punopravno članstvo i odluka Vijeća o davanju kandidatskog statusa.

Dilberović je članove Zajedničke komisije za europske integracije informirao da je u tijeku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Ocijenio je da implementacija SSP-a, odnosno „ispunjavanje naših međunarodnih obaveza, za sada teče kako treba“.

Članovi komisije su nakon obavljene rasprave prihvatili Informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu. Uz prijedlog da domovi PSBiH prihvate ovu informaciju, Zajednička komisija im predlaže da usvoje zaključak u kome se od Vijeća ministara BiH i Direkcije za europske integracije traži da iduće informacije o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu moraju sadržavati prikaz neizvršenih aktivnosti, s naglaskom na razloge neizvršavanja.

Zajednička komisija prihvatila je i Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcijskog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2015. godinu, koji se odnosi na obaveze institucija BiH.

U vezi s ovim izvještajem, komisija je usvojila zaključak koji će biti upućen domovima, a u kome se od Vijeća ministara BiH i Direkcije za europske integracije traži da aktualizuju informacije iz ovog izvještaja i da se prema nadležnim institucijama BiH uputi urgencija da što hitnije implementiraju obaveze navedene u Izvještaju, s obzirom na to da većina obaveza nije realizirana ili je u tijeku realizacija, a za većinu aktivnosti je prošao rok za realizaciju. 

Prihvaćen je i Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcijskog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2015. godinu, koji se odnosi na obaveze institucija entiteta, Brčko Distrikta BiH i kantona.

Prihvatajući ovaj izvještaj, Zajednička komisija usvojila je zaključak koji će biti upućen parlamentarnim domovima, a u kome se Vijeće ministara BiH poziva da prema nadležnim institucijama u BiH uputi urgenciju da se što hitnije implementiraju obaveze navedene u Izvještaju, s obzirom na to da većina obaveza nije realizirana ili je u tijeku realizacija, a za većinu aktivnosti je prošao rok za realizaciju.

Zajednička komisija prihvatila je i Izvještaj o napretku u provođenju Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH.

Usvojila je i domovima PSBiH uputila zaključak u kome se sugerira Vijeću ministara BiH i Direkciji za europske integracije da se sljedeće izvještavanje o napretku u provođenju Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH obavezno metodološki unaprijedi na način preglednijeg praćenja realizacije Reformske agende.

Istovremeno, Zajednička komisija sugerira domovima da od Vijeća ministara BiH zatraže da što hitnije, a najkasnije do kraja godine, dostavi informaciju o razlozima za neprovođenje pojedinih točaka Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije