Zagađenost zraka

Umirovljenici u Sarajevu razgrabili prve besplatne kirurške maske

zagadjenost
24.12.2015.
u 07:00

Potrebno je naglasiti kako kirurške, medicinske maske ne mogu u potpunosti zaštititi od štetnih čestica u zraku

Članovi humanitarne organizacije Pomozi.ba iz Sarajeva počeli su dijeliti besplatne kirurške maske građanima Sarajeva, koje bi im trebale pomoći nositi se s velikom zagađenošću zraka. Maske će danas dijeliti na dvije lokacije - ispred BBI centra i ispred Holiday marketa.

Potrebno je naglasiti kako kirurške, medicinske maske ne mogu u potpunosti zaštititi od štetnih čestica u zraku kao što je sumpor-dioksid, ali svakako mogu djelomice pomoći. S druge strane, standardizirane FFP3 maske štite od štetnih čestica, a kako doznajemo, one se trenutačno ne mogu nabaviti u ljekarnama. Ipak, moguće ih je pronaći u prodavaonicama boja i lakova.

Humanitarna organizacija Pomozi.ba već od ranije na stanju ima velike količine kirurških maski (blizu 500.000 komada) i manje količine standardiziranih FFP3 maski, koje dijele najranjivijim i najosjetljivijim kategorijama stanovništva, trudnicama, djeci te osobama koje imaju zdravstvene poteškoće s dišnim putevima.

Za besplatne maske vlada ogromno zanimanje građana.

"Jedan od ciljeva je bio vidjeti jesu li naši ljudi uopće zainteresirani zaštititi se i jesu li spremni nositi ih, kazao je Elvir Karalić. "Pozivamo sve pojedince i organizacije koji imaju mogućnost uzeti donaciju ovih maski, neka sami krenu u podjelu mimo Pomozi.ba."

A koliko zapravo zanimanje vlada za besplatne medicinske maske u Sarajevu, najbolje pokazuje ponašanje prvih zainteresiranih građana starije životne dobi, koji su u svega nekoliko minuta uz naguravanje i uzaludnu molbu volonterki da se smire i pričekaju svoj red, s nestrpljenjem razgrabili maske. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije