Izvješće UN-a dolazi u vrijeme kada se 783 milijuna osoba diljem svijeta suočavaju s kroničnom glađu

U svijetu se dnevno baci najmanje milijardu obroka, u BiH 767.123

storyeditor/2024-03-28/hrana.jpg
ilustracija
29.03.2024.
u 21:45

Procjenjuje se da je u svijetu 2022. godine bačeno oko 19 posto globalno proizvedene hrane ili oko 1,05 milijardi metričkih tona unatoč tome što više od 730 milijuna osoba u svijetu gladuje, piše Večernji list BiH. Podaci su to navedeni u novom izvješću Ujedinjenih naroda. Izvješće o indeksu otpada od hrane programa Ujedinjenih naroda za okoliš, objavljen u srijedu, prati napredak zemalja u prepolovljavanju otpada od hrane do 2030. godine.

Sve dublja kriza

Ujedinjeni narodi priopćili su da se broj zemalja koje su prijavile indeks gotovo udvostručio u odnosu na prvo izvješće iz 2021. godine. To izvješće procjenjuje da je 17 posto globalno proizvedene hrane u 2019. ili 931 milijun metričkih tona bačeno, ali autori su upozorili na izravne usporedbe zbog nedostatka dovoljno podataka iz brojnih zemalja. Izvješće je zajednički rad UNEP-a i Akcijskog programa za otpad i resurse (WRAP), međunarodne humanitarne organizacije. Istraživači su analizirali podatke zemalja o kućanstvima, ugostiteljskim objektima i trgovcima na malo. Otkrili su da svaka osoba baca oko 79 kilograma hrane godišnje, što je jednako najmanje milijardu obroka koji se bacaju diljem svijeta dnevno. Većina otpada - 60 posto - dolazi iz kućanstava. Oko 28 posto dolazi iz uslužnih djelatnosti s hranom ili restorana, a oko 12 posto od trgovaca. - To je divljanje - izjavila je koautorica Clementine O'Connor, glavna osoba za borbu protiv rasipanja hrane u UNEP-u. - To nema nikakvog smisla i to je kompliciran problem, ali suradnjom i sustavnim djelovanjem može se riješiti - kazala je. Izvješće dolazi u vrijeme kada se 783 milijuna osoba diljem svijeta suočavaju s kroničnom glađu, a brojna mjesta suočavaju se sa sve dubljom krizom hrane. Rat Izraela i Hamasa i nasilje na Haitiju pogoršali su krizu, a stručnjaci kažu kako je glad neizbježna u sjevernoj Gazi i da se približava Haitiju, prenosi AP.

Izmjene zakona

A kakvo je stanje u BiH, državi koja ima najmanje 60 javnih kuhinja u kojima se hrani oko 16.800 osoba, dok mnogi primaju i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći u namirnicama kako bi preživjeli? U BiH se godišnje bace 83 kg hrane po glavi stanovnika samo na razini kućanstava ili ukupno 273.269 tona. Prema podacima Agencije Ujedinjenih naroda, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane. Kompanije koje se bave prodajom i distribucijom hrane unište jednu trećinu hrane (140.000 tona), a preostale 2/3 bačene hrane predstavljaju otpad iz kućanstava i od pojedinaca. Prema podacima zaklade Mozaik, na osnovi intervjua s kompanijama procjena je da je u 2020. godini uništena hrana u vrijednosti od 126,6 milijuna KM. Od 140.000 tona hrane koju se uništi godišnje, može se napraviti 280,000.000 obroka, što predstavlja 767.123 obroka dnevno. Zahvaljujući izmjenama zakona početkom listopada prošle godine javne kuhinje u BiH dobile su prve donacije hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a. Prije izmjena zakona kompanijama je bilo skuplje donirati hranu nego je uništiti. Prije dvije godine USAID-ov partner zaklada Mozaik odlučila je promijeniti stvari jer je uvidjela da se tone hrane uništavaju umjesto da nađu put prema ljudima kojima je ta hrana potrebna. Da bi se izmijenilo Zakon o PDV-u, Mozaik je koristio mrežu partnera iz cijele BiH, ujedinio ih oko istog cilja i uspio prevladati duboke političke podjele. U razdoblju od 1. rujna 2023. godine do 29. veljače 2024. godine donirana je hrana u vrijednosti od 51.870 KM, na koju nije obračunat PDV, potvrđeno je iz UNO-a BiH.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije