Nema usklađenosti politike pomoći građanima

U RS-u niže cijene za 500 proizvoda, a u Federaciji za 60 koje su trgovci sami izabrali

06.04.2024.
u 16:00

Dok uredba donesena u RS-u vrijedi za sve objekte i proizvode, u FBiH su zaključane cijene dobrovoljne

Vlada RS-a usvojila je uredbu o određivanju marže u prometu proizvoda, kojom su dodatno snižene marže na osnovne životne namirnice te proširen obuhvat proizvoda na koji su ograničene marže.

Ograničene marže

Ministar trgovine i turizma RS-a Denis Šulić izjavio je da je Vlada donijela uredbu o ograničavanju marže za osnovne životne namirnice te će oko 500 proizvoda u RS-u biti jeftinije. Šulić je naglasio da je uredbom obuhvaćeno 29 artikala te da bi cijene oko 500 proizvoda trebale biti snižene u RS-u. – Ono što je bitno reći je da će uredba vrijediti do 30. lipnja ove godine i da ćemo je poslije dopunjavati. Također, radimo na praćenju rasta cijena i dalje i možemo konstatirati da je RS mnogo jeftiniji od FBiH. Ukupno 31 proizvod jeftiniji je u odnosu na drugi entitet. Nastavljamo s pripremom nove uredbe koja će se ticati nafte i naftnih prerađevina, a razgovaramo i s inspektoratom o vršenju kontrola – istaknuo je Šulić. Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno 6% u veleprodaji, odnosno 8% u maloprodaji za sljedeće proizvode: sol za ljudsku prehranu -pakiranje od 0,5 kg do 1,6 kg, životinjska mast: svinjska mast – sva pakiranja, suncokretovo ulje - pakiranje od 0,9 kg/l do 5 kg/l, biljna mast – sva pakiranja, margarin – pakiranje od 250 g i od 500 g, pasterizirano i sterilizirano mlijeko s 2,8% m. m. i pasterizirano mlijeko pakirano u plastičnu foliju - pakiranje od 0,6 kg/l do 1,6 kg/l i pasterizirano mlijeko pakirano u plastičnu foliju, jogurt od 1,6 % m. m. do 3,2% m. m., jogurt pakiran u plastičnu foliju – pakiranje od 0,6 kg/l do 1,6 kg/l, pšenično brašno – sva pakiranja, kruh od pšeničnog brašna – sve gramaže, šećer kristal – pakiranje od 0,5 kg do 5 kg. Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno 4% u veleprodaji odnosno 6% u maloprodaji za hranu za dojenčad i hranu za bebe, isključivo zamjena za majčino mlijeko – sva pakiranja, pelene za djecu i za odrasle – sva pakiranja. Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno 10% u veleprodaji, odnosno 12% u maloprodaji za jaja, M klasa, – sva pakiranja, kiselo vrhnje 12% m. m. – pakiranje 400 g, pile – cijelo, pileće hrenovke – pakiranje do 500 g, pileći parizer – pakiranje do 800 g, kokošja pašteta – pakiranje do 100 g, riža, bijela, dugo zrno u vrećici – pakiranje do 1 kg, tjestenina od bijelog brašna fidelini – pakiranje 500 g, grašak, zamrznuti – pakiranje do 1 kg, zamrznute mahune – pakiranje do 1 kg, pasterizirana miješana salata – pakiranje 2,4 kg, pasterizirani krastavci – pakiranje 2,4 kg, deterdžent za suđe, tekući – pakiranje do 1 l, deterdžent za pranje rublja u prahu – pakiranje do 3 kg, tekući sapun za ruke – pakiranje do 1 l, toalet-papir, dvoslojni – pakiranje 24 komada. Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno 6% u veleprodaji,odnosno 18% u maloprodaji za sve lijekove.

Projekt u FBiH

S druge strane, u FBiH je zaključana cijena 60 proizvoda. Od 15. ožujka počeo je drugi val dobrovoljnog projekta Federalnog ministarstva trgovine, trgovaca, proizvođača, potrošača i sindikata "Zaključavamo cijene" i trajat će do 16. lipnja ove godine. Popis proizvoda sa sniženom i zaključanom cijenom proširen je s 40 na 60 proizvoda. Kako su ranije i najavili, u novi popis uvršteni su i proizvodi koje koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa. Naime, na prijedlog udruga ovih skupina, trgovci su izišli ususret i snizili cijene za četiri proizvoda za poseban režim prehrane. Projektom su trgovci sami birali proizvode iz svog asortimana i određivali cijenu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije