U 2024. godini, odlukama Općine, povećana novčana pomoć i potpora majkama

U Neumu za svako novorođenče u obitelji do dvoje djece 1000 KM, za treće i više njih 1500 KM

Neum
06.01.2024.
u 11:18

Jednoglasna potpora svih vijećnika Općinskoga vijeća Neum ovakvim prijedlozima, u kojima se kontinuirano nastoji povećati iznose potpore, jasan je pokazatelj da je ovo smjer kojim treba ići

Općina Neum donijela je dvije nove odluke o novčanim potporama rodiljama kojima će dodatno poboljšati i unaprijediti to vrlo važno pitanje i područje izravno vezano uz pronatalitetnu politiku, piše Večernji list BiH.

Na posljednjoj sjednici potkraj 2023. Općinsko vijeće Neum usvojilo je odluku o dodjeli jednokratne novčane naknade za opremanje novorođenog djeteta za 2024. godinu te odluku o novčanoj potpori u 2024. rodiljama koje nisu u radnom odnosu. Riječ je o povećanju naknada i potpora u odnosu na dosadašnje iznose.

Ranije do troje 800 KM

Za svako novorođeno dijete u 2024. godini novčana naknada isplaćivat će se tako da će do dvoje djece u obitelji iznositi 1000 KM, a za treće, četvrto i više djece 1500 KM. U 2023. i 2022. godini isplaćivala se tako da je naknada do troje djece iznosila 800 KM, a za četvrto i više djece 1200 KM. Mjesečna novčana potpora rodiljama koje nisu u radnom odnosu u 2024. iznosit će 500 KM i isplaćivat će se šest mjeseci. U 2023. godini iznosila je 400 KM, znači povećana je za 100 KM, a u 2022. godini bila je 350 KM. U općinskom proračunu za 2024. za jednokratne novčane naknade za novorođenu djecu planirano je 30.000 KM.

U prošloj, 2023. godini, općinska Služba za opću upravu i društvene djelatnosti zaprimila je ukupno 30 zahtjeva za isplatu jednokratne novčane naknade za novorođene bebe. Od toga je bilo 28 zahtjeva iz obitelji do troje djece i dva zahtjeva za četvrto i više djece. Ukupno je isplaćeno 24.800 KM. U 2022. zaprimljeno je 25 zahtjeva, 24 zahtjeva do troje djece i jedan za četvrto i više djece. Ukupna godišnja isplata iznosila je 20.400 KM. Osim davanja naknada iz općinskog proračuna, za novorođenu djecu isplaćuju se novčane jednokratne naknade i iz županijskog proračuna. U prošloj godini iznosile su po 400 KM.

- Suprug Josip i ja imamo dvoje djece, drugo dijete rodila sam 4. kolovoza 2023. godine. Za opremanje bebe dobila sam ukupno 1200 KM jednokratne naknade, 800 KM od Općine i 400 KM od Županije. Kao nezaposlena majka primat ću novčanu potporu godinu dana. Od toga pola godine ukupno 800 KM, 400 KM od Općine i 400 KM od Županije, a drugu polovinu godine samo od Županije 400 KM. Tako je bilo dok nisu donesena povećanja i naknada te potpora od Općine. Zadovoljna sam, kući sam, a prosječna plaća je nešto veća od trenutačnih mojih primanja. Iz razgovora s drugim majkama rodiljama vidi se da su i one zadovoljne. Moguće je da će ovo doprinijeti većem rađanju djece jer prije nije bilo ništa i dječji doplatak bio je manji, bio je 30 KM, a sad je 113 KM - kaže nam mlada majka Petra Kalauz Obad.

Općina Neum isplaćuje jednokratnu novčanu naknadu za opremanje novorođenčeta od 2014. godine. Tada je iznosila 300 KM do troje djece i 400 KM za četvrto i više njih. Novčana potpora majkama rodiljama u Neumu koje nisu u radnom odnosu počela se isplaćivati od 2022. Iznosila je 350 KM mjesečno i isplaćivana je šest mjeseci. Istodobno je isplaćivana i iz županijskog proračuna, za vrijeme od 12 mjeseci, u iznosu od 400 KM. U 2023. potpora iz općinskog i županijskog proračuna za nezaposlene rodilje iznosila je po 400 KM. U 2023. godini općinska Služba za opću upravu i društvene djelatnosti zaprimila je 13 zahtjeva za novčanu potporu nezaposlenim rodiljama od Općine i isto toliko zahtjeva za potporu od Županije. Iz županijskog proračuna vrši se isplata novčanih potpora i za zaposlene i za nezaposlene rodilje, a iz općinskog proračuna za nezaposlene.

Osnovica za utvrđivanje visine potpore je prosječna plaća koju je rodilja ostvarila u razdoblju od šest mjeseci prije početka korištenja rodiljskog dopusta. Županijska Vlada posebnom odlukom utvrđuje postotak naknade i ona trenutačno iznosi 40% prosječne plaće rodilje. U 2023. je općinska Služba za opću upravu i društvene djelatnosti zaprimila ukupno 11 zahtjeva za novčanu potporu rodiljama u radnom odnosu.

Smjer kojim treba ići

- U cilju očuvanja jednog od temelja našeg društva - obitelji i zaštite dostojanstva žene i majke u brizi za dijete u jednom od najosjetljivijih razdoblja djetetova života, svaka je potpora dobrodošla. Jednoglasna potpora svih vijećnika Općinskoga vijeća Neum ovakvim prijedlozima, u kojima se kontinuirano nastoji povećati iznose potpore, jasan je pokazatelj da je ovo smjer kojim treba ići. U današnjem društvu, u kojemu se od žene očekuje uspješno balansiranje između posla i brige za obitelj, često svjedočimo koliko sustav, nerijetko fokusiran isključivo na profit, zna biti okrutan i neosjetljiv za potrebe majke.

Svjedočimo tomu svakodnevno, najčešće u privatnom sektoru, gdje se žene neizravno pita misle li imati djece, kada, kako misle raditi i slična pitanja, koja, htjeli mi to priznati ili ne, nitko ne postavlja muškarcima. Nadamo se da, u potrazi za jeftinom radnom snagom, poslodavci neće zaboraviti koliko vrijedi, ne samo rad nego i dostojanstvo čovjeka. Posao i dostojanstven život minimum su i obveza za zadržati ljude, posebice mlade obitelji, u našim lokalnim zajednicama - rekla je za Večernji list Daniela Matić, predsjednica OV-a Neum.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije