Kiseljak: Humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu Stadlerova dječjeg doma "Egipat"

U Gromiljaku prikupljali prihode za školovanje djece iz Stadlerova doma

27.11.2023.
u 20:30

Glazba kao zvonka radost ispunila je, s mnoštvom okupljenih, župnu crkvu Imena Marijina u Gromiljaku u kiseljačkoj općini. Za glazbu su se pobrinuli gosti iz župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja Zapolje kod Nove Gradiške u Hrvatskoj; zbor mladih koji djeluje tri godine, a potom i orkestar glazbene škole ove župe, uz voditelje tambura i gitare Hrvoju Milaka, klavira i orgulja Marijanu Jurčević, pod budnim okom župnika u Zapolju preč. Mladena Štivina, piše Večernji list BiH.

"Imaj srce"

Pod geslom "Imaj srce" na koncertu, kao i na prodajnoj izložbi otvorenoj u obližnjoj Kući navještenja sestara služavki Malog Isusa, prikupljala su se sredstva za pomoć u školovanju djece i mladih u Stadlerovu domu "Egipat" u Sarajevu. Za bogatu ponudu kolača, rukotvorina i dječjih radova ponuđenih posjetiteljima na izložbi, uz sestre SMI, pobrinuli su se i prijatelji Malog Isusa. Uz humanitarni, povod organiziranju spomenutih događaja bila je i 180. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara služavki Maloga Isusa. Sestra Nikolina Džavić podsjetila je na Stadlerova brojna svjedočanstva ljubavi prema bližnjemu. Jedno od njih je i Dječji dom "Egipat" koji je u sarajevskom naselju Bjelave otvoren prije više od 124 godine, a o čijim je o počecima pisala i sestra Krescencija Zwifelhofer, jedna od prvih vrhovnih glavarica Družbe sestara SMI. "Dana 21. studenoga 1899. iz Zavoda Maloga Isusa u ulici Mjedenica u Sarajevu preselila su se sitna djeca, starije gospođe i sestre u Zavod 'Egipat'. Pokojni utemeljitelj kupio je jednu tursku kuću i zemljište od više susjeda i dao ju je urediti za djecu i siromašne starije gospođe. 'Egipat' ima dužnost djecu besplatno uzdržavati žrtvom i samoprijegorom, kao i Betlehem. Sestre obavljaju sve kućne i ostale poslove i brinu se za djecu i siromašne žene", dio je zapisa o otvorenju doma. Sestre su u 50 godina, prema programu biskupa Stadlera, služile djeci i siromasima, a u Egiptu je svako dijete u potrebi našlo utočište i topli dom. Tako je bilo do njihova progonstva iz doma, koje je trajalo punih 50 godina, da bi Dječji dom "Egipat" u rujnu 1999. ponovno otvorio vrata. - Toplinu njihova doma i njihovih malih srdaca grijemo ponovno u Stadlerovu Egiptu već 25 godina. Bogu smo zahvalne za izvanredni dar koji nam je darovao po svome sluzi Josipu Stadleru, velikom prijatelju malenih. Neka nijedno dijete u našoj blizini ne osjeti da je osamljeno, ostavljeno i da nije ljubljeno od Boga i bližnjih - kazala je sestra Nikolina. Provincijska glavarica Sarajevske provincije SMI sestra Ana Marija Kesten zahvalila je okupljenima. - Naš susret događa se u jubilarnom ozračju postojanja Stadlerova dječjeg Egipta. Njegovo djelo milosrdne ljubavi na ovim prostorima, na osobit način prema djeci koja su u različitim nevoljama, živi 125 godina. Nastavimo zajedno dobrotom srca prema bližnjima pisati povijest Stadlerove ljubavi koja je započela svoj put u rodnoj Slavoniji, domovini Hrvatskoj i dragoj nam BiH - kazala je sestra Ana Marija Kesten.

Plemenita djela

Nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić posebno je zahvalio gostima iz Hrvatske, sestrama SMI kao organizatoricama događaja te svima koji su im pomogli u organiziranju događaja kao i misiji skrbi za potrebite, djecu i mlade u Domu "Egipat", počevši od gromiljačkog župnika vlč. Marka Mikića. Među posjetiteljima bili su i načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak te predsjednica FBiH Lidija Bradara. Druženje se nastavilo u Kući navještenja u Gromiljaku, uz pjesmu kreševskih tamburaša te vojnički grah koji su pripremili pripadnici OS BiH iz Vojarne "Mato Lučić Maturica" u Kiseljaku. Prihod prikupljen na večeri također je usmjeren za školovanje djece i mladih u sarajevskom domu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?