MOSTAR

Edukativna predavanja o HPV-u za više od 700 učenika srednjih medicinskih škola u Mostaru

03.05.2024.
u 10:19

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u proteklom je razdoblju organizirao edukativna predavanja o humanom papiloma virusu (HPV) i imunizaciji protiv HPV-a za učenike Srednje medicinske škole Mostar i Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru te njihove nastavnike i roditelje.

Na predavanjima je sudjelovalo preko 700 učenika iz obje srednje medicinske škole, a ukupno su održana 24 predavanja, izvijestili su u petak iz Zavoda.  

Kroz predavanja i diskusije dr. Barbara Knežević prezentirala je osnovne informacije o infekciji HPV-om, posljedicama po zdravlje te načinima prevencije i kontrole s fokusom na značaj imunizacije protiv HPV-a kao primarne prevencije u populaciji djevojčica i dječaka.

Kako je kazala, iskustva zemalja koje su uvele imunizaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) pokazuju da se cijepljenjem djevojčica i dječaka protiv HPV-a može spriječiti infekcija HPV-om i bolesti koje uzrokuje HPV, a to su u prvom redu karcinom cerviksa (vrata maternice), karcinomi u području usta, ali i drugi karcinomi te genitalne i negenitalne bradavice koje se javljaju kod velikog broja stanovnika.

Također je istaknula važnost kontinuirane edukacije mladih temeljene na pouzdanim znanstvenim informacijama te važnost veće informiranosti i aktivnog sudjelovanja mladih u zaštiti vlastitog zdravlja.

Roditeljima je savjetovala da se odazovu na poziv škola i zdravstvenih ustanova na besplatnu imunizaciju protiv HPV-a i tako učinkovito zaštite djecu od bolesti koje uzrokuje ovaj virus.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine zahvalio se upravama, pedagozima, nastavnicima i učenicima srednjih medicinskih škola na sudjelovanju u zajedničkom podizanju svijesti o važnosti imunizacije protiv HPV-a, kao i Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a na podršci u realizaciji predavanja.

Učenicima i djelatnicima škola podijeljeni su edukativni i promotivni materijali o imunizaciji protiv HPV koji su pripremljeni u partnerstvu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, UNFPA i Udruge Kap.

Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je 2022. godine uveo cjepivo protiv HPV u program imunizacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije