Karta broja pljački na 100.000 stanovnika po zemljama Europe pokazuje

U BiH relativno mali broj pljački u odnosu na veći dio Europe, Englezi i Španjolci najlošiji

storyeditor/2023-01-09/provala-lopov-pljacka.jpg
Agencije
26.02.2024.
u 20:45

Kreator ove karte tvrdi kako je riječ zasigurno o jednoj od najpopularnijih karata koje je ikada uradio s obzirom na to da je poznati youtuber Bald & Bankrupt podijelio njegovu kartu na svome kanalu

Jedna od najvećih noćnih mora koju ima većina nas je da nas netko opljačka nasred ulice. U posljednje vrijeme, usporedno s krizama, dolazi i do zamjetnog broja pljački kojima su izloženi ljudi diljem svijeta i Europe, piše Večernji list BiH.

Kad je riječ o europskim zemljama i stopi pljački, nedavno je portal mapgeist.com izbacio kartu na kojoj su bojama označene zemlje prema postotku prijavljenih pljački na 100.000 stanovnika.

 



Izloženost rizicima

Crvenom i žarko crvenom bojom označene su zemlje i područja na kojima je najveća vjerojatnost da će vas na ulici netko opljačkati. Kreator ove karte tvrdi kako je riječ zasigurno o jednoj od najpopularnijih karata koje je ikada uradio s obzirom na to da je poznati youtuber Bald & Bankrupt podijelio njegovu kartu na svome kanalu. Ova karta uistinu daje mnogo bolju raščlambu gdje ste zapravo više izloženi riziku od pljačke. Prethodno objavljena karta je iz 2019., a ova ima podatke iz 2021. za većinu zemalja.

U odnosu na prethodno objavljenu kartu, nije se mnogo promijenilo po tom pitanju koje zemlje imaju najveću stopu pljački u Europi. I prema ovoj najnovijoj karti, Belgija, Španjolska, kao i Engleska te Wales još uvijek imaju najviše stope pljački na Starom Kontinentu. Švedska, Francuska, Portugal i Luksemburg slijede ih u stopu. Tih sedam zemalja još uvijek ima mnogo veću stopu pljački od bilo koje druge europske zemlje. U usporedbi sa starom kartom čini se kako je stopa pljački u Francuskoj znatno porasla. Međutim, uistinu to nije slučaj.

Pravi razlog je to što je Francuska revidirala svoje podatke. Sada se pokazalo da stopa pljački u Francuskoj stalno pada sa 156 u 2015. na 106 u 2019. i 83 u 2021. Ako se to može reći na ovaj način, dobra vijest bila bi kako je, u usporedbi s dvije prethodne godine, stopa pljački pala u gotovo svim europskim zemljama. Pogotovo u Belgiji, Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu. Kada je riječ o BiH, mi smo na ovoj karti postavljeni u iznimno pozitivno okruženje s jako malim brojem pljački na 100.000 stanovnika. Boja kojom je označena BiH na ovoj karti sugerira na to da imamo 15 - 30 pljački na 100.000 stanovnika.

Prema ovoj karti, u sličnoj poziciji nalaze se još Sjeverna Makedonija, dijelovi Srbije, posebno u zoni većih gradskih središta te neki rijetki dijelovi Hrvatske. Inače, općenito gledajući, naši susjedi Hrvatska, Srbija i Crna Gora u povoljnijoj su poziciji i označeni su iznimno svijetlom nijansom žute boje, što sugerira kako je stopa kriminala u sferi pljački ovdje najniža i kreće se od 0 do 15 pljački na 100.000 stanovnika. Slično kao što je slučaj s našim okruženjem, takva je situacija i u zemljama Baltika, Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj.

Podaci i usporedba

Zanimljivo je kako je Britanija, s izuzećem Škotske i Sjeverne Irske, dakako uz Francusku, najlošija po ovom pitanju. Žarko crvena boja u ovim krajevima sugerira kako se počini i do 200 pljački na 100.000 stanovnika, što je iznimno veliki broj pljački ako se u obzir uzme veličina tih zemalja.

Slično je stanje s crvenkasto označenim i izoliranim te južno lociranim dijelovima Švedske, te u gradovima i provincijama Španjolske i Portugala. Iako, vrijedi napomenuti, i tu, kao i u dobrom dijelu Europe, prevladava narančasta boja, kojom su označena područja s koncentracijom od 30 do 50 pljački. Zanimljivo je da i ova karta, kao i prethodne, nema nikakvih podataka vezanih uz Rusiju, Ukrajinu, Bjelorusiju i Moldaviju, a kad je riječ o Kosovu, podaci su uzeti za 2020.

Činjenica koja upada u oči i koja čudi, s obzirom na to da su podaci od Eurostata, jest i to da su podaci za Njemačku i BiH uzeti iz razdoblja 2019. Međutim, ima i starijih podataka na ovoj karti pa su tako podaci za Sjevernu Irsku i Škotsku iz 2018., dok su podaci za Englesku, Wales i Sjevernu Makedoniju još stariji te datiraju iz 2017. Iz svega toga vidljivo je kako je BiH na ovoj karti, kao rijetko kada, pozicionirana u jako mirnom okruženju, bar kad su pljačke stanovnika u pitanju. Nadamo se kako se ovaj broj neće značajnije mijenjati ili, ako se bude mijenjao, da ćemo težiti prema nuli.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije