Federalno ministarstvo turizma i zaštite okoliša pokrenulo donošenje

Stanje u okolišu u BiH pratit će se iz Europske mreže za informiranje o okolišu

15.05.2022.
u 16:15

Federalno ministarstvo turizma i zaštite okoliša pokrenulo je proceduru za uspostavu informacijskog sustava o okolišu FBiH. Riječ je o sustavu koji se temelji na informacijski međusobno povezanim elektroničkim bazama podataka i izvora podataka o stanju, opterećenjima pojedinih dijelova okoliša, pritiscima na okoliš, prostornim obilježjima i drugim podacima te informacijama važnim za praćenje stanja okoliša na teritoriju Federacije BiH.

Slični sustavi u EU

Ovakav sustav vodi se kao internetski bazirana platforma s kreiranim portalom i njime se omogućava prikupljanje te pružanje informacija i podataka koji su obrađeni i analizirani u skladu s međunarodnom i europskom metodologijom. Time će biti omogućena razmjena podataka o okolišu s postojećim sličnim sustavima na razini Europske unije i država članica, povezanima u EIONET - Europski informacijsku i promatračku mrežu (European Environment Information and Observation Network) u kojoj se nalaze podaci iz više od 300 institucija, a mreža ima partnere u 52 zemlje. Europska agencija za zaštitu okoliša (EEA) preko mreže EIONET povezuje nacionalne centre za zaštitu okoliša. Ove dvije europske organizacije prikupljaju i razmjenjuje podatke, znanje i savjete kreatorima politike o europskom okolišu. Sveukupno, EIONET se sastoji od EEA-a i oko 400 nacionalnih institucija iz 38 zemalja, s ekspertizom u pitanjima zaštite okoliša i osam tematskih stručnih centara koje je ugovorio EEA pod nazivom Europski tematski centri (ETC).

Informacijski sustav

Ciljevi uspostave informacijskog sustava, kako su objasnili iz Federalnog ministarstva turizma i zaštite okoliša, međusobno su informacijsko povezivanje svih postojećih podataka i informacija o okolišu korištenjem modernih tehnologija i opreme. Takvim sustavom moći će se provesti učinkovito prikupljanje, objedinjavanje, vođenje, razmjena i korištenje podataka i informacija koji se odnose na stanje okoliša u elektroničkom obliku. Ovakva elektronička forma omogućit će jednostavan, brz i učinkovit pristup podacima i informacijama, kao i pružanje pouzdanih, objektivnih i stručno utemeljenih podataka i informacija široj javnosti na otvoren i transparentan način. Informacijski sustav pomoći će stvaranju osnove za izradu izvješća o stanju okoliša, praćenje indikatora u području zaštite okoliša, kao i za izradu i praćenje provedbe strateških dokumenata. Izvješće o stanju predstavlja pregled stanja okoliša i trendova, pritisaka i njihovih utjecaja na okoliš, pokretača tih pritisaka te odgovore društva i ocjenu ukupnog stanja okoliša. - Subjekti izvještavanja su tijela uprave i upravne organizacije te pravni subjekti na razini FBiH, županija i jedinica lokalne samouprave, koji su, prema zakonu i drugim propisima, dužni dostavljati podatke i informacije o okolišu kojima raspolažu za potrebe informacijskog sustava o okolišu - objašnjavaju iz Federalnog ministarstva turizma i zaštite okoliša.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?