Spilja Vjetrenica

Soldo: Muzej objašnjava cijeli pojas Dinarida i nastanak krša

03.05.2016.
u 12:00

Početak svečanog otvorenja turističke sezone u spilji Vjetrenica i biospeleološkog muzeja Vjetrenica bit će upriličen danas u 14 sati.

Ugledni gosti

Na otvorenju se očekuju brojni uglednici, predstavnici institucija, gosti iz susjedne Hrvatske, a u svojstvu visokog pokrovitelja svečanosti će nazočiti i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. - Biospeleološki muzej ima jako zanimljiv postav jer je na specifičan način objašnjen cijeli pojas Dinarida, samoga krša, a u okviru toga i spilje Vjetrenice kao središnjeg dijela krša u BiH, gdje je lijepim slijedom objašnjen i nastanak krša te stijena, ali također i životinjskih vrsta u podzemlju. Uvijek nastojimo istaknuti kako u Vjetrenici živi više od 200 životinjskih vrsta. To su sitne životinje koje posjetitelji ne mogu vidjeti. Stoga je naša ideja bila da svaki posjetitelj, nakon obilaska spilje, obiđe i sam muzej gdje može vidjeti većinu tih životinja u njihovu pravom obliku, kazala je u razgovoru za “Večernji list” Ana Soldo, direktorica Javnog poduzeća “Vjetrenica”. Prilikom obilnih oborina u listopadu prošle godine u velikoj mjeri stradala je i spilja Vjetrenica.

Uništena infrastruktura

Veći dio spilje bio je poplavljen zbog obilnih kiša i rasta podzemnih voda, a što je izazvalo velike štete. - Oko 80 posto infrastrukture bilo je uništeno. Uz pomoć Federalnog fonda za zaštitu okoliša uspjeli smo rekonstruirati veći dio turističke staze i sada posjetitelji mogu obići Vjetrenicu u duljini od oko 550 metara, ističe Soldo. Vrijedi istaknuti kako je spilja Vjetrenica poznata i po tome što u njoj obitava jedna od najrjeđih životinjskih vrsta - endemična čovječja ribica (Proteus anguinus). - Još uvijek nismo pronašli pravo rješenje kako čovječju ribicu izložiti, a da ne bude ugrožena. Prije poplave mogla se često vidjeti, a nakon nje otišla je u drugo jezero, tako da se nekad može vidjeti, a nekada ne. No, u svakom slučaju, posjet Vjetrenici sigurno je dobar izbor, posjetitelji odu zadovoljni i puni dojmova, a mnogi od njih nas ponovno posjećuju, kazala je za kraj direktorica Soldo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije