Već više godina poduzimaju se mjere koje privlače studente za studije nedostajućih zanimanja

Široki Brijeg daje stipendije studentima geodezije, logopedije, fizike, arhitekture...

12.02.2024.
u 21:13

“Prihvaćeno je 16 prijava, a 15 mjesta ostalo je slobodno. Dosad je uvijek bilo viška prijava, a što se sad dogodilo, ne znamo”, kazao je Dalibor Markić, pomoćnik gradonačelnika

Već odavno u različitim područjima društvenog života nedostaje određenih stručnih kadrova, zbog čega trpe rad i djelovanje mnogih ustanova, prvenstveno obrazovnih i zdravstvenih, proizvodnih subjekata u gospodarstvu, u uslužnim djelatnostima i drugo, piše Večernji list BiH.

Nedostatak predavača

U školstvu je to izraženije, svakako i zbog toga što je javnost, prije svega roditelji, posebice osjetljiva na tu manjkavost. Nedostatak predavača u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, učitelja, nastavnika i profesora vrlo se negativno odražava na kvalitetu nastave i stvara nepovoljno ozračje u sredini u kojoj djeluju. Zbog toga lokalne zajednice općine i gradovi, prosvjetne ustanove, poduzetnici sa Zavodom za zapošljavanje poduzimaju mjere i korake kako bi se poticalo studente da se opredijele za studiranje za ona zanimanja kojih nedostaje. Tako već više godina rade i prakticiraju i u Širokom Brijegu, stimulirajući i privlačeći stipendijama studente da se opredijele za studije nedostajućih zanimanja. U drugoj polovini prosinca prošle godine gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević raspisao je natječaj za dodjelu stipendija studentima deficitarnih zanimanja u akademskoj 2023./2024. godini.

Natječaj je raspisan za 31 stipendiju za 11 zanimanja: geodezija (3 stipendije), logopedija (3), fizika (2), matematika (3), medicina (3), arhitektura (3), građevinarstvo (3), strojarstvo (3), edukacijska rehabilitacija (3), psihologija (3), glazbena kultura (2, harmonika). No, javio se manji broj studenata pa je u siječnju produljen rok za prijave. Nakon toga pristigle su nove prijave, tako da ih je bilo ukupno 19. Za studij logopedije došle su 3 prijave, za medicinu 3, za građevinarstvo 2, za strojarstvo 5, za edukacijsku rehabilitaciju 3, za psihologiju 1, za glazbenu kulturu 1 te za kemiju 1. Međutim, za četiri zanimanja nije zaprimljena ni jedna prijava: za geodeziju, fiziku, matematiku i arhitekturu. Od pristiglih 19 prijava, tri su bile neodgovarajuće. To su 2 prijave zaprimljene za strojarstvo, za koje se prijavilo 5 studenata, trima studentima je udovoljeno, a 2 prijave su bile nepotpune te 1 prijava za kemiju za koju se u natječaju nije navodila niti dodjeljivala stipendija kao za deficitarno zanimanje.

– Od 31 raspisane stipendije, 16 prijava je regularno i prihvaćeno, a 15 mjesta je ostalo slobodno. Dosad je uvijek bilo viška prijava za pojedina zanimanja, a događalo se da za neka nije uopće bilo prijavljenih, što se sad dogodilo, nije nam poznato. Natječaj smo produljili da bismo dali još tjedan dana roka ako netko studira u Hrvatskoj ili negdje drugdje, pa nije mogao izvaditi potrebne potvrde s fakulteta. Što se tiče interesa za pojedina zanimanja kod nas u Širokom Brijegu, a vjerojatno je tako i u drugim mjestima, svake dvije, tri godine neki studij je u trendu. Recimo, bila je to politologija pa agronomija, prijašnjih godina bila je pedagogija, matematika, hrvatski jezik, čak i fizika... Prije desetak godina iz škola su nam tražili njemački i engleski jezik, sad ih uopće ne traže, nemaju potrebe, tog kadra ima dovoljno – u izjavi za Večernji list kaže Dalibor Markić, pomoćnik gradonačelnika za opću upravu i društvene djelatnosti.

Inače, Grad Široki Brijeg svake godine dodjeljuje 65 studentskih stipendija za deficitarna zanimanja, počevši od druge godine pa do kraja studija. Međutim, uvjet je da redovito studiraju i upisuju godine. Oni studenti koji ne donesu potvrdu o upisu u sljedeću godinu, kao i oni koji završe studij, uklanjaju se s popisa primatelja stipendije. Tada od ukupno 65 raspoloživih stipendija, raspisuje se natječaj za onaj broj slobodnih stipendija koje su preostale. U akademskoj 2022./2023. godini potvrdu o upisu nije donio 31 student ili su neki završili studij, pa je u ovoj godini za toliko stipendija raspisan natječaj. Nakon što istekne žalbeni rok i provede se postupak razmatranja mogućih prigovora, ići će se odmah na potpisivanje ugovora. Studenti će dobiti ukupno 1000 KM, deset mjeseci po 100 KM. U gradskom proračunu svake godine je za deficitarna zanimanja namijenjeno 65.000 KM.

Jednokratna potpora

Dodajmo i to da je, nakon okončanog postupka, završen javni poziv za dodjelu jednokratne financijske potpore studentima s područja Grada Širokog Brijega. Rezultati su objavljeni, poznat je popis 70 studenata s najvećim brojem bodova i oni će dobiti po 500 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije