Marija Barun, predsjednica Studentskoga zbora

Saveznik studentima u ostvarivanju prava, podrška projektima i pomoć potrebitima

12.12.2020.
u 11:25

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru najveće je predstavničko tijelo koje predstavlja oko 11 tisuća studenata, a svake godine u studenome organiziraju se izbori na kojima studenti biraju svoje predstavnike. Novoizabrana predsjednica Studentskoga zbora je Marija Barun, studentica 5. godine Fakulteta zdravstvenih studija, s kojom smo razgovarali o radu Zbora u tekućoj akademskoj godini, studentskim aktivnostima te planiranim ciljevima.

Tijekom dosadašnjeg studiranja obnašali ste brojne dužnosti unutar Studentskoga zbora i na kraju cijeli studentski angažman okrunili ste funkcijom predsjednice krovnog tijela studenata Sveučilišta. Što vas je najviše motiviralo da se kandidirate?

Tijekom svoga trogodišnjeg djelovanja unutar Studentskoga zbora, u kojem sam počela od nižih funkcija te svojim trudom i radom išla prema većima, stekla sam brojna iskustva i poznanstva. Obavljanjem različitih aktivnosti tijekom ovih godina, u meni se rodila motivacija za još većim i dodatnim djelovanjem i angažmanom. Uvijek sam htjela pomoći studentima Sveučilišta u Mostaru te na neki način, kroz dužnost predsjednice Studentskog zbora SUM-a, želim vratiti sve ono što sam dobila tijekom svih ovih godina, a to je neprocjenjivo iskustvo, te biti na usluzi studentima i za studente. Također, čast mi je svoje petogodišnje školovanje okruniti ovako bitnom funkcijom, koja zahtijeva ogromno povjerenje studenata.

Koji su vaši glavni ciljevi koje namjeravate provesti u svom mandatu te na koje načine planirate približiti misiju Studentskoga zbora studentima, a posebno brucošima?

Moj mandat zasigurno će obilježiti pandemija koronavirusa koja je, nažalost, dovela do mnogih situacija s kojima smo se prvi put susreli. Moji glavni ciljevi su ovaj 21. saziv Predsjedništva Studentskog zbora SUM-a učiniti još kreativnijim, inovativnijim, podignuti radno ozračje na još veću razinu, čime bismo dali motiv i idućem sazivu da nastavi ići korak naprijed. Zatim, informiranje i uključivanje većeg broja studenata u rad Zbora, zalaganje za studentska prava i standarde, ulagati dodatne napore u već postojeće aktivnosti Studentskog zbora, odnosno poraditi na njihovoj kvaliteti te uvesti i neke nove aktivnosti. Djelovanje i misiju Zbora namjeravamo prvenstveno približiti tribinom “Gdje ide mojih 10 KM?” gdje ćemo detaljno objasniti svrhu djelovanja te na koji način se troši novac iz proračuna, odnosno predstaviti troškovnik te uloge svih članova Studentskog zbora.

Svake godine Studentski zbor raspisuje natječaj za financiranje studentskih projekata kroz koje studenti mogu pokazati svoju kreativnost i inovativnost te se prijaviti za neke projekte, odnosno ideje u sklopu udruga/klubova ili individualno. Kakav je odziv studenata na projekte i općenito na aktivnosti u organizaciji Zbora te koliko su angažirani kad je riječ o izvannastavnim aktivnostima?

Studentski projekti vrlo su važni jer iz godine u godinu imamo sve više udruga, ali i pojedinačnih studenata koji prijavljuju svoje projekte. Tijekom odabira Studentski zbor trudi se podržati sve projekte jer vidimo trud i ambicije studenata koji se prijavljuju. Studenti SUM-a izrazito su aktivni u izvannastavnim aktivnostima, ali može uvijek bolje. Brojne su udruge i klubovi u kojima studenti aktivno djeluju i organiziraju različite događaje iz domene svoje struke te tako pridonose cijeloj društvenoj i akademskoj zajednici. Zainteresiranost za aktivnosti Zbora postoji. Svake godine imamo više od tisuću prijava na tečajeve, a na posljednjim radionicama sudjelovalo je oko 100 studenata. Studentski zbor osluškuje želje i prijedloge svojih studenata, pa smo tako ove godine prvi put uveli tečaj grafičkog dizajna, gitare i statistike, što je bilo upravo na inicijativu studenata.

Studentski zbor posebnu pozornost posvećuje studentima slabijeg imovinskog stanja kroz natječaj za dodjelu jednokratnih financijskih potpora. Ove godine broj dodijeljenih potpora će se povećati?

Studentski zbor najveću važnost daje studentima slabijeg imovinskog stanja te novčanom potporom želimo barem malo pomoći i olakšati. Ove godine odlučili smo potpore dodijeliti većem broju studenata u odnosu na prošlu godinu. Natječaj je u tijeku, a rezultati će biti objavljeni u siječnju.

Od iduće akademske godine ukidaju se indeksi na Sveučilištu u Mostaru, a do toga je došlo upravo zbog inicijative Studentskoga zbora. Što ovo znači za studente SUM-a?

Na inicijativu Studentskog zbora od iduće akademske godine ukidaju se indeksi kao javna isprava te će studenti imati studentsku iskaznicu koja će uključivati eIndeks uz ostale digitalne usluge. Time će se smanjiti troškovi prvenstveno studentima jer će iskaznice biti besplatne. Omogućit će se brži i jednostavniji rad studentskih referada, manji redovi i čekanja te je mnogo praktičnije za nošenje od indeksa.

Što kao 21. saziv Predsjedništva Studentskog zbora očekujete od Uprave Sveučilišta, s tim da Studentski zbor ima tri člana u Senatu: predsjednika, zamjenika predsjednika i trećeg člana Senata?

Novi saziv Studentskog zbora od Uprave Sveučilišta očekuje potporu Studentskom zboru, kao i studentima. Smatram da zajedničkim snagama možemo učiniti mnogo više, djelovati i napredovati mnogo brže nego što bismo pojedinačno. Želimo da budu najveći saveznik u ostvarivanju prava studenata, podržavanju studentskih projekata, a osobito onih koji su socijalne naravi. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?