URAĐEN PROJEKT

Ruševina i toranj crkve sv. Ante Padovanskog u Bihaću mogao bi postati omiljeno mjesto mnogih

18.11.2023.
u 18:53

Crkva svetog Ante Padovanskog s pripadajućim platoom u središtu Bihaća uskoro bi trebala dobiti novi izgled čime bi se ovaj vjerski objekat rekonstruktuirao i stavio u upotrebu.

Gradsko vijeće grada Bihaća je 2013. godine dalo crkvu svetog Ante Padovanskog s pripadajućim platoom na upravljanje franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj s ciljem da se ovaj nacionalni spomenik rekonstruira i stavi u upotrebu.

Župa Bihać angažirala je licencirani arhitektonski ured za nacionalne spomenike i izradila idejno rješenje koje će prema federalnom ministarstvu za prostorno uređenje poslužiti kao zahtjev za urbanističku suglasnost, što je prvi u nizu koraka ka realizaciji ovog projekta.

Glavni cilj projekta je da se prostor oživi za različite vrste događaja i da postane samoodrživ. Toranj crkve će biti u službi gradskog vidikovca, dok je ostatak prostora zamišljen kao multifunkcionalan.

Na ovaj način će se konzervirati i sačuvati postojeći ostaci nekadašnje crkve, ali i ostvariti neke nove suvremene intervencije.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić za Klix.ba je kazao kako su u fazi izdavanja urbanističke saglasnosti i da se radi zajedno sa župom i Bosnom Srebrenom.

"Podnijeli su zahtjev za urbanističku suglasnost. Glavni dio crkve bit će u staklu, toranj će se koristiti kao vidikovac, a ispod samog platoa će se uraditi manji poslovni prostori koji bi mogli biti suvenirnice.. Jako je dobar projekt, ide u dobrom smjeru, a možda čak i od Republike Hrvatske kroz njihov fond o razvoju dijaspore može se uraditi do kraja", kazao je Sedić.

Na sjevernoj strani parcele, pored ostataka temelja crkve, planira se izgradnja pomoćnog objekta u kojem će se nalaziti dvije trgovine i toalet za posjetitelje. Predviđeno je i da se napravi novi sat po uzoru na izvorni.

Sedić je izrazio neupitnu podršku u realizaciji ovog projekta koji će, kada jednom bude završen, dati novu dimenziju cijeloj gradskoj razglednici i obogatiti sam sadržaj grada.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije