Čitluk

Projekt ‘Gradovi/općine i biznis’

Savez opcina i gradova FBiH
12.02.2016.
u 09:00

U Čitluku je održana 11. sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH na kojoj je razmatran niz tema i doneseno više značajnih zaključaka. Članovi Predsjedništva, uz ostalo, razmatrali su izvješća o radu povjerenstava Saveza, o čemu su ih izvijestili njihovi predsjednici. Također su razmatrana i imenovanja predstavnika Saveza u tijela za arbitražu proračuna Općine Drvar, kao i inicijativa za provođenje mjera UNICEF-ova akcijskog plana za djecu BiH od 2015. do 2018. godine.

Kako smo doznali od čitlučkog načelnika Ive Jerkiće, inače predsjednika Predsjedništva Skupštine SOG FBiH, članovi Predsjedništva razmatrali su i prijedlog za suradnju na projektu “Gradovi/općine i biznis”, a razgovaralo se i o Zakonu o raspodjeli javnih prihoda. S tim u vezi, Predsjedništvo je zauzelo stav kako je nužno u izradu Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH uključiti i predstavnike Saveza, odnosno predstavnike lokalnih zajednica. Prema Jerkićevim riječima, Predsjedništvo je, također, predložilo da se pri izradi tog Zakona poveća postotak izdvajanja za lokalnu zajednicu s 8,42 posto na 12 posto te da se u obzir uzmu socijalni i ekonomski aspekti pojedinih lokalnih zajednica. Raspravljalo se i o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, pri čemu je izraženo nezadovoljstvo nekim njegovim odredbama.

Predsjedništvo je predložilo donošenje jedinstvenog Zakona o zaposlenicima u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH. Od FBiH zatraženo je da se čim prije donese Zakon o turističkim zajednicama te da se u povjerenstva za njegovu izradu uključe i mjerodavni predstavnici lokalnih zajednica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije