Fadil Novalić

Prioritet Vlade u ovoj godini su poboljšanje poslovnog okruženja i sufinanciranje zapošljavanja

Fadil Novalic
11.03.2016.
u 19:28

Novalić je rekao da Reformsku agendu treba približiti mladima te kako uspjeh agende ovisi i od uključivanja mladih u te procese

Federlani premijer Fadil Novalić izjavio je večeras u Sarajevu da je Reformsku agendu potrebno približiti onima na koje se ona odnosi, a budući da ona cilja ekonomski rast i zapošljavanje, odnosi se na poslodavce i mlade kojima treba zapošljavanje.

Novalić je, prije obraćanja studentima na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, rekao novinarima da će studentima objasniti što je to Reformska agenda da oni ne bi zazirali od toga, kao i da se ona najviše tiče njih, te da uspjeh agende ovisi i od njihovog uključivanja u te procese, javlja Fena.

Precizirao je da je od formiranja novog saziva Vlade FBiH do studenog 2015. zabilježeno 11.000 novozaposlenih, ali je u prosincu isticao rok za prijevremeno umirovljenje i 11.000 ljudi je otišlo u mirovinu što se odrazilo kao 8.000 manje zaposlenih, zbog čega su ubrzali provođenje aktivnih mjera zapošljavanja.

Novalić je dodao da su usvojene uredbe o sufinanciranju prvog zapošljavanja i samozapošljavanja što je rezultiralo s još 3.000 zaposlenih u ovom mjesecu, što je njihov rezultat u zapošljavanju vratilo na 5.000 novozaposlenih.

Naveo da će u ovoj godini prioritet Vlade FBiH biti poboljšanje poslovnog okruženja, uz nastavak sufinanciranja zapošljavanja jer ako predviđenih 50 milijuna KM bude potpuno iskorišteno rebalansom proračuna će biti dodato još 20 milijuna KM, makar se morali zaduživati.

Pojasnio je da statističkim podacima u FBiH ima 388.000 nezaposlenih, dok je realan podatak oko 250.000 ili 27 posto, jer se u statistikama pojavljuju i oni koji ne bi radili a prijavljuju se da bi ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje ili iz drugih razloga.

Novalić smatra da je i 27 posto velika nezaposlenost, ali nije tako značajna budući da je u Španjolskoj i Portugalu po 25 posto, u Grčkoj nešto više, ali smo prvi u Europi zbog 67 posto mladih koji su nezaposleni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?