mostar

Predstavnici HDZ-a BiH odali počast dr. Slobodanu Langu

počast
25.02.2016.
u 10:35

 Predsjedništvo Mladeži HDZ-a BiH, gradski odbori mladeži Mostara i Širokog Brijega te Gradski odbor Zajednice žena HDZ-a BiH u srijedu su u Mostaru zapalili svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima u Mostaru, u spomen na preminulog dr. Slobodana Langa.

 "Slobodan Lang je za Hrvate Lašvanske doline i Hrvate u BiH bio dokazani prijatelj, humanitarac i veliki čovjek", istaknuli su iz Mladeži HDZ-a BiH.  

 Hrvate srednje Bosne zadužio je organiziranjem i predvođenjem humanitarnog konvoja Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu srebrenu. Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu srebrenu donio je, osim hrvatskom stanovništvu humanitarnu, sanitarnu i medicinsku pomoć, pomoć i bošnjačkom stanovništvu u Vitezu. Ovaj humanitarni konvoj predvođen pokojnim Slobodanom Langom spasio je više od 70 tisuća Hrvata i dokazao im kako u ratnim zbivanjima nisu bili sami i napušteni, dodaje se u  priopćenju.

 Ističu kako je Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu srebrenu paradigma svehrvatskog zajedništva kada je pomoć sunarodnjacima u Središnjoj Bosni bila potrebna te da je to najveći humanitarni projekt u Europi nakon Drugog svjetskog rata i zauzima važno mjesto u povijesti Hrvata BiH.

 Langov je veliki doprinos i u osnivanju Franjevačke bolnice u crkvi Svetog Duha u Novoj Biloj, u listopadu 1992. godine te kasnije u inicijativi i gradnji suvremene Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić", također u Novoj Biloj, čiji je pokrovitelj bio prvi predsjednik neovisne i slobodne Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

 Doktor Slobodan Lang u predratno, ratno i poratno vrijeme u Lašvanskoj dolini je bio možda više i od stotinu puta, stekao je brojne prijatelje, bio je rado viđeni gost komu su, uvijek i na svakom mjestu na ovom području "domaćinska" vrata uvijek bila otvorena. A mnogi njegovi prijatelji znali su reći, kako svaki put, i uvijek iznova, svaki razgovor i druženje s njim, njih obogati ljudskošću, dobrotom, razumijevanjem, tolerancijom…, ističu iz Mladeži HDZ-a BiH.

 Posljednji put dr. Lang je Bosnu i Hercegovinu posjetio 19. siječnja 2015. godine kada je u Vitezu, pred 500 i više prisutnih Hrvata iz cijele Središnje Bosne, predstavio svoju knjigu "Bijeli put – Pobjeda dobra u ratu".

 Simboličnim paljenjem svijeća Mladež Hrvatske demokratske zajednice BiH odala je počast i zahvalu na nemjerljivom doprinosu u opstanku i ostanku Hrvata u Lašvanskoj dolini i središnjoj Bosni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?