Josip Juratović

Predsjedništvo BiH u posjetu Merkel mora biti jedinstveno

Josip Juratovic
Goran Stanzl/PIXSELL
16.06.2016.
u 09:29

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, stranke koja zajedno sa CDU-om Angele Merkel čini veliku koaliciju u Njemačkoj, u intervjuu za "Avaz" ocijenio je jako važnom predstojeći posjet tri člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Ćovića njemačkoj kancelarki, koja je planirana za 30. lipnja. 

Na pitanje kakve se promjene onda traže od BiH i šta se može očekivati od posjete članova Predsjedništva BiH kancelarki Merkel krajem mjeseca, on je rekao: "Koliko sam informiran, s kancelarkom Merkel bit će razgovora o tome kako proces evropskih integracija ubrzati. Ovaj sastanak dešava se neposredno prije samita lidera zapadnog Balkana u Parizu, a koji je nastavak berlinskog procesa da se pomogne razvoju regije. I na tom samitu pokušat će se ubrzati ekonomski razvoj. Uz to se, naravno, moraju odvijati potrebne reforme".

- I sam sam napravo strateški papir koji je prošao kroz tjela moje frakcije, da se u cijeloj regiji zapadnog Balkana ti procesi ubrzaju. Sigurno će biti o tome riječi. Jer, nisu sve zemlje u jednakoj situaciji što se tiče članstva u EU - dodao je zastupnik SPD-a u Bundestagu. Istaknuo je da zemlje koje zaostaju, a među njima je i BiH, moraju ubrzati procese.

- Razgovori kancelarke s članovima Predsjedništva sigurno će se voditi i o tome, da se sagledaju i sve nesuglasice koje su već poznate u BiH u pogledu entiteta i njihovih interesa - rekao je Juratović. 

On se nadam da će članovi Predsjedništva BiH, "jer sada zajednički nastupaju, ipak naći jednu zajedničku notu, koja će biti uvjerljiva, te govoriti o tome da je BiH stvarno spremna odgovorno pratiti sve ove procese".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije