Poljoprivrednici zabrinuti zbog naglog pada temperature, hoće li proljetni mraz uništiti voće?!

17.04.2024.
u 12:42

Nakon "ljeta" u travnju, Bosni i Hercegovini dolazi drastična promjena vremena. Uz susnježicu i kišu u nižim područjima, te snijeg u višim regijama zemlje, temperature koje su bile oko 30 stupnjeva past će na nulu.

 

Sav Trud Uzaludan

S takvim razvojem vremenskih uvjeta, najviše su zabrinuti voćari, budući da sav trud u obećavajućoj sezoni može propasti zbog proljetnog mraza.

Prema trodnevnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najniže jutarnje temperature u četvrtak mogle bi pasti na nulu stupnjeva, a u petak i subotu na pogubnih -2 stupnja.

Voćari od Prijedora do Gradačca nadaju se da će niske temperature zaobići nadmorske visine na kojima se nalaze njihovi voćnjaci.

Snijeg neće prouzročiti toliku štetu kao što bi to mogao učiniti mraz tijekom ovog razdoblja. Teško je unaprijed reći. Prošle godine smo imali stopostotnu štetu na većini voćnih vrsta, a ove godine voće je u prilično dobrom stanju, bilo je snažnog cvjetanja, pa očekujemo rodnu godinu. Međutim, tek nakon što ovo pogoršanje vremena prođe, moći ćemo znati gdje smo - kaže Mladen Marjanović, predsjednik Udruge voćara Prijedor, za "Avaz".
Ova udruga okuplja 60 članova s nasadima koji pokrivaju oko 120 hektara, dominirajući šljiva, jabuka i kruška, a u manjoj mjeri jagoda.

U Prijedoru puše jak vjetar, neki kolege također izvještavaju o ledu, ali ako dođe do mraza, to bi sigurno značilo "obrano voće" - kaže Marjanović.

 

Neće Biti Dobra Situacija
Pet članova Poljoprivredne zadruge "Late" iz Gradačca posjeduje oko 12 hektara voćnjaka, uglavnom šljiva.

Tijekom cvjetanja cvijeća, imali smo malo leda, ali bez većih posljedica. Ako dođe do mraza, situacija neće biti dobra. Plod se već formirao, dobro je ako ostane. U Europi, u takvim situacijama, voće se štiti stalnim ovlaživanjem zraka pomoću raspršivača vode, ali ti sustavi su skupi za naše uvjete - kaže Ibrahim Latifović iz Poljoprivredne zadruge "Late".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije