konferencija u Pragu

Politički dogovor ključan za rješenje pitanja funkcioniranja javnog RTV sustava

parlament
10.11.2016.
u 14:40

Rješenje problema za stabilan način financiranja javnog RTV sustava u BiH i efikasnog ubiranja RTV takse je u postizanju političkog dogovora svih ključnih političkih aktera. Ovo su istaknuli predstavnici Parlamenta BiH koji sudjeluju u radu dvodnevne Konferencije o ulozi i odgovornosti javnih radio-televizijskih servisa i parlamenata u demokratskim društvima, koja je danas počela u Pragu.

Bh. izaslanstvo čine predsjedatelj Povjerenstva za promet i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH Momčilo Novaković i zamjenici predsjedatelja Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić i Mario Karamatić, priopćeno je iz PSBiH.

Tijekom rasprave u okviru rasprave o javnom servisu i njegovom utjecaju na društvo i demokraciju istaknuto je teško i složeno stanje u tri javna radio-televizijska servisa u BiH, budući da je u posljednje vrijeme značajno urušen sustav naplate RTV takse zbog čega je i Javni RTV sustav doveden u pitanje.

Članovi bh. izaslanstva naglasili su da je potrebno postići konsenzus predstavnika sva tri konstitutivna naroda oko rješenja koja bi omogućila da svi budu zadovoljni načinom funkcioniranja, kadrovskim rješenjima i programskim sadržajima javnih servisa u BiH.

Osim ove teme, na dvodnevnoj konferenciji planirana je i rasprava o upravljanju javnim servisom, osiguravanju institucionalne i uredničke neovisnosti, te održivosti javnog servisa, kao i o ulozi i odgovornosti parlamenata u osiguranju slobode izražavanja i medija te suzbijanja govora mržnje.

Konferenciju, koju je organizirala Parlamentarna skupština Vijeća Europe, otvorili su predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Češke Jan Hamaček, predsjednik Europske radio-difuzne unije (EBU) Jean Paul Philippot i predsjednica Potkomiteta PSVE za medije i informacijsko društvo Gülsün Bilgehan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije