Blagdan sv. Mihovila, zaštitnika policije i vojske, i Dan policije u Livnu obilježilo pet MUP-ova

Policija u BiH suočena s izazovima - od rata u Ukrajini do migranata

29.09.2023.
u 17:01

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske, Srednjobosanske i Posavske županije u Livnu je proslavljen Dan policije na blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policije i vojske, piše Večernji list BiH.

Uz pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova, Granične policije i drugih sigurnosnih agencija u BiH, svečanosti su nazočili i gosti iz Republike Hrvatske, a čestitku kolegama u Federaciji uputio je i ravnatelj MUP-a RS-a Siniša Kostrešević.

Deficit kadrova

Susret predstavnika pet MUP-ova bila je prigoda da se progovori o značaju policijskih struktura u očuvanju ustavno-pravnog poretka svake države, zaštiti sigurnosti, života i imovine njezinih građana, ali i nedostatku ljudskih resursa, materijalno-tehničkih sredstava, pa i zakonsko-pravne regulative.

- Mogu reći kako smo u posljednjih godinu dana uputili na školovanje 120 djelatnika, a opet imamo odljev istog tolikog broja u mirovinu, ali smo, također, evo, od posljednjeg Dana policije do danas za radove, robu i usluge proveli javne nabave u vrijednosti od oko 1,3 milijuna maraka. Posebno sam zadovoljan rješavanjem zakonodavno-pravnog okvira, primjene Zakona o plaćama, donošenja uredbe o policijskoj iskaznici i znački, a prema Vladi smo uputili četiri zakonska propisa - kazao nam je domaćin Mario Lovrić, ministar unutarnjih poslova HBŽ-a.

Njegov kolega iz HNŽ-a Slađan Bevanda u mnogo je nepovoljnijoj situaciji: - Znate da zbog političkih prijepora u proteklom razdoblju nismo imali prijam novih kadeta policajaca, mlađih inspektora dulje vrijeme, tako da smo, znači, doista u velikom deficitu policijskih službenika. Danas nam nedostaje više od 300 osoba.

Veliki je deficit i u Graničnoj policiji BiH, kazao nam je njezin ravnatelj Mirko Kuprešaković te dodao: - Trenutačni deficit je 600 policijskih djelatnika, s tim što treba posebno naznačiti kako će do 31. prosinca 2024. godine u mirovinu otići još oko 270 policijskih djelatnika, pa možemo reći da će se možda taj deficit u sljedećoj godini povećati na 900 policijskih djelatnika.

Ivica Bošnjak, zamjenik ministra sigurnosti BiH, naglasio je kako policijski djelatnici rade u vrlo izazovnom vremenu i krizama, poput one migrantske, rata u Ukrajini i sl., no ipak dodaje da se, bez obzira na spomenute nedostatke i slabosti, dobro nose sa svim sigurnosnim izazovima i svim oblicima kriminaliteta te da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće.

Mala pamet, veliki ego

Bila je to prigoda da se prisjeti i svih onih koji su u obrani domovine dali i ono najvrjednije.

- Imamo oko 150 poginulih, mogu vam s pravom reći da je samo u središnjoj Bosni 71 policajac dao život za ovo što mi danas imamo i više od 400 ih je ranjeno - naglasio je Josip Marić, predsjednik Udruge policajaca hrvatskih branitelja u BiH. Dakle, riječ je o stradalima samo unutar hrvatske komponente, stoga je Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja ZHŽ-a, s govornice poslao i znakovitu poruku: "Da unutar BiH i unutar svakog naroda u BiH u naše političke odnose uvedemo što više znanja, a što manje ega. Jer mala pamet i veliki ego neće nas odvesti nigdje." •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije