Diskriminacija

Policajce Hrvate u općini Usora sprječava se u napredovanju

28.01.2024.
u 14:43

Na sjednici Općinskog vijeća Usore načelnik Zvonimir Anđelić i predsjednik Općinskog vijeća Anto Matić su s vijećnicima zatražili da se prestane s diskriminiranjem Hrvata te da se poštuje Ustav Zeničko-dobojske županije

Općinsko vijeće Usore kritiziralo je vlasti Zeničko-dobojske županije i zatražilo ispravljanje nepravde prema tamošnjim hrvatskim kadrovima u policiji koje se sustavno šikanira i zaustavlja se njihovo napredovanje u institucijama MUP-a Zeničko-dobojske županije, objavio je Večernji list BiH. Naime, kap koja je prelila čašu dogodila se potkraj prošle godine, kada ni jedan od policijskih dužnosnika Hrvata nije dobio promaknuće iako su svi kandidati udovoljavali svim kriterijima. Neposredno pred okončanje procedure za promaknuće policijskih djelatnika na mjesto ravnatelja policije je nova Vlada SDA preko "neovisnog povjerenstva" imenovala Adnana Gazića, višegodišnjeg policijskog službenika. Istodobno, ministar unutarnjih poslova te županije je Emir Vračo iz Stranke demokratske akcije.

Godine šutnje
Zbog nepravde je na sjednici Općinsko vijeće općine Usora s 10 glasova "za" i jednim suzdržanim zatražilo od nadležnih institucija da se struktura zaposlenih u Policijskoj postaji Usora vrati u zakonske i ustavne okvire. Kako prema Ustavu FBiH tako i prema županijskom, nacionalna struktura policije svakog grada ili općine mora odražavati nacionalnu strukturu toga grada odnosno općine. - Svi ti zahtjevi Općine Usora imaju uporište u Ustavu - navodi predsjedatelj Općinskog vijeća Usora Anto Matić. On to pitanje smatra propustom angažiranja hrvatskih dužnosnika. - Nažalost, godinama se naša politika u Županiji nije dovoljno bavila ovim problemima, no sada je sve kulminiralo. Među zaključcima na sjednici Općinskog vijeća u prvom redu zahtijevamo od policijskog ravnatelja Zeničko-dobojske županije te od županijske Vlade da policijske strukture pri zapošljavanju kadrova na općinskim i gradskim razinama prate strukturu stanovništva prema popisu iz 1991., naravno, isto tražimo kada je riječ o županijskom MUP-u, gdje struktura zaposlenih mora pratiti nacionalnu strukturu teritorija Županije, također prema popisu iz 1991. godine. Pravednu nacionalnu zastupljenost tražimo radi građana naše općine, ali i elementarnog poštivanja Ustava - rekao je Matić za Večernji list BiH. Problem s policijom potaknuo je načelnik Usore Zvonimir Anđelić.

Od Uprave do Postaje
- Kao općinski načelnik, svakim danom izloženi smo sve većim kritikama, kako građana tako i samih zaposlenika koji se nemaju kome obratiti. Osim nepravedne zastupljenosti po kojoj je, od 27 ovlaštenih policijskih službenika, njih tek 17 hrvatske nacionalnosti, uočen je i problem sustavnog nenapredovanja policijskih djelatnika hrvatske nacionalnosti iako ispunjavanju potrebne uvjete. Posljednji primjer je interni natječaj, čiji su rezultati objavljeni 22. prosinca 2023. godine, gdje ni jedan djelatnik hrvatske nacionalnosti nije dobio čin narednika iako je ispunjavao uvjete natječaja - istaknuo je načelnik općine Anđelić. Hrvati Usore u ratu i poraću formirali su sve institucije i strukture civilne vlasti. Potkraj 1993. hrvatski narod tadašnje Hrvatske zajednice Usora, samoupravne jedinice koja je bila preteča današnje Općine Usora kroz civilnu vlast HVO-a 21. prosinca 1993. godine formirala je Samostalnu policijsku postaju Usora koja se sa svojih 35 djelatnika uvezala u zajedničku strukturu MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne, dio kojeg je ostala sve do 1998. godine, kada ulazi u sastav MUP-a Zeničko-dobojske županije. Formiranjem MUP-a te županije Policijska postaja prerasta u Policijsku upravu Usorao, bjavio je Večernji list BiH. Čak i u to zategnuto poslijeratno vrijeme PU Usora, poštujući ustavne i zakonske odredbe, popunjava svoju kadrovsku strukturu prema proporcionalnoj nacionalnoj zastupljenosti triju konstitutivnih naroda i ostalih na teritoriju koji pokriva općina Usora prema popisu iz 1991. Unatoč tome što je Policijska uprava Usora korektno i konkretno poštivala Ustav i zakone pri zapošljavanju, međunarodna administracija, koja je ponajprije od 1998. do 2003. godine imala ambiciju slomiti Hrvate u Federaciji BiH, Policijsku upravu Usora degradira te je ponovno postala postaja, čime je izgubila i poziciju načelnika. Blago rečeno, čudno je da općina s više od 90% hrvatskog stanovništva sada u policiji ima 63 posto Hrvata. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije