postupak

Počeo sudski postupak Salihoviću - U dokazima i snimci telefonskih razgovora

dasd
27.01.2017.
u 14:22

Postupak protiv suspendovanog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića počeo je danas ulaganjem materijalnih dokaza disciplinskog tužitelja.

Prilikom ulaganja dokaza za prve tri točke disciplinske tužbe javnost je bila isključena, u skladu s ranijom odlukom radi zaštite tajnih podataka. Među tim dokazima su i snimci određenih telefonskih razgovora. 

Za posljednje dvije točke tužbe u dokaze je uloženo više dopisa na relaciji Ureda disciplinskog tužitelja - Tužiteljstvo BiH, javio je BIRN-Justice Report. 

V.d. glavnog disciplinskog tužitelja Alena Kurspahić uložila je informacije o postupanju osoblja ureda glavnog tužitelja – Hasana Pleha i Emila Pinkasa. Prema tim dokumentima, oni su saslušali bivše i sadašnje ministre Vjekoslava Bevandu, Zlatka Lagumdžiju i Nikolu Špirića.

Ta točka tužbe tereti Salihovića da je neovlaštenim osobama omogućio da obavljaju saslušanje.

Salihovića tužba tereti i za nedostavljanje informacija disciplinskom tužitelju. U vezi s tim navodima Kurspahić je uložila nekoliko dopisa, iz kojih proizilazi da je od Salihovića i njegovog zamjenika Bože Mihajlovića zatražena određena dokumentacija i da je nakon odgovora Tužiteljstva, tužitelj Mihajlović sutradan obavijestio disciplinskog tužitelja da nisu dostavljene sve tražene informacije.

Na kraju su, kako je kazala Kurspahić, dostavljene još tri službene zabilješke koje predstavljaju transkript određenih razgovora.

Obrana je na uložene dokaze imala prigovor. Branitelj Rifat Konjić kazao je da određeni broj naloga suda nije bio u skladu sa zakonom i da su neke stvari izvučene iz konteksta. Kako je naveo, o prigovorima će se više izjasniti u završnoj riječi.

U vezi s tužbom za neovlaštena saslušanja, Salihović je novinarima nakon prvog ročišta izjavio da zakon "jasno omogućava da saslušanja mogu obavljati stružni suradnici, istražioci i policijski organi po nalogu tužitelja".

Kad je u pitanju tužba za nedostavljanje informacija, Salihović tvrdi da je on dostavio što je disciplinski tužitelj tražio, a da se poslije ispostavilo da je tužitelj „mislio da je tražio više“.

- Nisam počinio korupciju, nisam uzimao novac, nisam ničiji politički oponent. Možda smo mi pokrenuli neke velike stvari pa smo zasmetali.... Ništa ja nisam odugovlačio. Nečije političke ili predizborne želje za nekim uhićenjima... nisam dozvolio - istakao je Salihović.

On, kao i branitelj Konjić, su kazali da bi bili sretni da je javnost mogla prisustvovati cjelokupnom izvođenju dokaza.

Konjić je ocijenio da obrana nije u ravnopravnom položaju, jer joj se dokazi daju na „kašičicu“. Materijalni dokazi disciplinskog tužitelja, kako je kazao, dočekali su ga tek na današnjem ročištu.

Iduće  ročište pred Prvostupanjskim disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća je 31. siječnja. Očekuju se prvi svjedoci disciplinskog tužitelja, koji je predložio saslušanje četiri tužitelja Tužiteljstava BiH - Bože Mihajlovića, Dubravka Čampare, Mirze Hukeljića i Eldine Biuk.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije