Jugoslav Starčević pokrenuo revoluciju u plasteničkoj proizvodnji

Paprike i salatu navodnjavat će voda u kojoj su plivale ribe

14.12.2023.
u 21:22

Ovo je biološka proizvodnja, znači nema dodavanja umjetnih gnojiva. Mozak ovog projekta jedan je veliki stroj koji nam je stigao iz Kine - objasnio je Jugoslav Starčević

Revoluciju u plasteničkoj proizvodnji pokrenuo je poljoprivredni proizvođač Jugoslav Starčević iz Malog Prnjavora kod Doboja, koji je uz pomoć Veleposlanstva Kine u BiH započeo pilot-projekt pametne poljoprivrede i nabavio opremu iz te zemlje, prenose Nezavisne novine.

Kombinacija proizvodnji

- Kombiniramo dvije vrste poljoprivredne proizvodnje, proizvodnju ribe u zatvorenom, tj. recirkularni akvakulturni sustav, i proizvodnju povrća. Bit ove proizvodnje jest da otpad koji pravi riba šaran koristimo za prihranjivanje povrća. Ta otpadna voda sadrži ogroman broj aminokiselina i veliku količinu dušika. U sklopu projekta izgrađena su dva suvremena plastenika po 500 kvadrata s računalom, sa svim senzorima, i izgrađen je pomoćni objekt za strojeve i za ribu. U projektu je nabavljena kompletna najsuvremenija oprema iz Kine, kao i supstrati. Trebali bismo proizvesti u tih pet velikih spremnika pet tona ribe za 365 dana i oko 10 do 15 tona povrća. S tim da, kažem, ovo je biološka proizvodnja, znači nema dodavanja umjetnih gnojiva. Mozak ovog projekta jedan je veliki stroj koji nam je stigao iz Kine - objasnio je Jugoslav Starčević za Nezavisne, inače inženjer zaštite bilja koji se plasteničkom proizvodnjom bavi 14 godina. U njegovim plastenicima trenutačno se proizvode paprike i zelena salata, a iz Kine je stigla nova oprema za horizontalnu proizvodnju jagoda u plastenicima. Mi imamo znanje i tehniku, ne samo za poljoprivrednu proizvodnju na otvorenom nego i za modernu plasteničku proizvodnju - poručio je Miao Dake, zamjenik veleposlanika Kine u BiH, za Nezavisne. - Kina je velika zemlja s milijardu i 400 milijuna stanovnika, tako da je poljoprivreda kod nas još najjača industrijska grana, zato na ovom području imamo i znanje i ljudske resurse, ali sada želimo preko ovog pionirskog projekta prenijeti svoje moderno znanje u zemlje svijeta, ovoga puta u BiH - kaže Dake.

Vrijedan projekt

- Riječ je o projektu u vrijednosti od 150.000 dolara koji je realiziran tijekom ove godine od siječnja do studenoga. Riječ je o pionirskom projektu. Nismo se susretali s ovom tehnologijom, nismo se susretali s ovim načinom proizvodnje. Mi smo neka vrsta supervizora, posrednika između naših partnera iz NR Kine, koji su željeli financirati i pomoći - izjavio je Faruk Borić, predsjednik Udruge prijateljstva između BiH i Kine. Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja, rekao je da je Gradska uprava imala obvezu koordinirati projektom i promovirati ga. - Evo, vidjeli smo da je to uistinu jedan od najsuvremenijih proizvodnih objekata u povrtlarstvu i mislim da će se poslije završetka ovakvog projekta mnogi vjerojatno odlučiti krenuti istim stopama - kazao je Kovačević.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije