jedi zdravo

Ovako izgleda jelovnik za cijeli dan kada ga osmišljava liječnik - i nećete ostati gladni

04.03.2021.
u 16:48

Danas je posebno teško razlučiti što bi to bila zdrava prehrana jer se novi trendovi javljaju gotovo svakodnevno.

Prema svim istraživanjima jedemo premalo povrća koje sadrži vlakna i esencijalne nutrijente potrebne organizmu, pa bi ono trebalo i postati proritet svakog obroka, piše Ordinacija.hr. 
Kada je u pitanju meso, ne morate ga potpuno izbaciti, jedite ga par puta u tjednu. Napunite hladnjak i smočnicu cjelovitim namirnicama, a to će vam pomoći da unosite manje šećera i soli. Tijekom dana je organizmu potreban dobar spoj vlakana i proteina kako ne bi osjećali glad. Autor recepata koje vam donosimo je dr. Sandro Demaio, autor knjige The Doctor’s Diet.

DORUČAK

Za pripremu je dovoljno 10 minuta, a radi se o dvije porcije.

  • 90 g zobi
  • 125 ml mlijeka
  • 140 g grčkog jogurta

Pomiješajte sve sastojke i ostavite u hladnjaku preko noći te dodajte po želji: naribane zelene jabuke, cimeta ili grožđice, malo limunove korice, nara…

 

Foto: Shutterstock

RUČAK

Ova jednostavna juha će pružiti energiju, vlakna, željezo, B vitamine i proteine. Za pripremu je potrebno 15 minuta, kuhanje 30, a u pitanju su 4 porcije.

  • Malo maslinova ulja
  • 2 luka, nasjeckana
  • 1 režanj češnjaka, nasjeckan
  • 2 puta 400 g bijelog graha iz konzerve
  • 2 puta 400 g šarenog graha iz konzerve
  • 1 litra pilećeg temeljca
  • 10 listova kadulje
  • 1 šalica nasjeckanog peršina
  • Sol
  • 100 g pancete, nasjeckane – ili gljiva ako ne jedete meso
  • Papar

U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje te dodate luk i češnjak da se prže 10 minuta na laganoj vatri. Dodati grah i tekućinu iz konzerve, temeljac, dva lista kadulje i peršin te kuhati 20 minuta. Blenderom sve dobro istisnite dok ne postane kremasto. Dodajte sol.
Malo maslinova ulja stavite na tavu i dodajte pancetu te preostalu kadulju te brzo popržite.
Sve pomiješajte i poslužite te dodajte začine.

 

VEČERA

Vrijeme je za ribu, a savjet je da koristite onu svježu. Jednostavno ju je nabaviti a i pripremiti. Za pripremu je potrebno 30 minuta, a radi se o 4 porcije.

  • 3 – 4 srednja oslića (ili aljaške kolje), očišćene
  • 2 limun, izrezan na ploške
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice kapara, ispranih
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • Perišin, nasjeckan

Zagrijte pećnicu na visoku temperaturu. Limun, češnjak, kapare i papar stavite na maslinovo ulje te dodajte malo peršina u posebnoj posudi. Ribu dobro premažite maslinovim uljem te smjesom gore napravljenom te svaku ribu stavite u foliju. Pecite tako 7 minuta, maknite iz pećnice te ostavite da se malo hladi prije odmatanja.

Ribu poslužite ukrašenu ostatkom peršina.

 

MEĐUOBROK

Upravo su ovi obroci zaslužni za prevelik unos šećera, soli i kalorija. Kupljene grickalice su pune dodanih stvari pa ih pokušajte zaobilaziti. Ako preskočite međuobrok, apetiti će biti bolji za sljedeće glavno jelo. Studije su pokazale kako periodi bez hrane su iznimno važni za metabolizam i kontrolu šećera u krvi.

5 SAVJETA ZA MEĐUOBROKE

  1. Manje čete nešto željeti ako vam nije pri ruci: nezdrave namirnice držite podalje od oka.
  2. Ne zaboravite na vodu između obroka jer će vam ona pomoći kod probave a i ugasiti glad
  3. Ako ste gladni između obroka, grickajte nešto što je puno vlakana i zdravih masnoća – mrkva ili celer su dobar izbor.
  4. Ponekad je glavni uzrok gladi dosada pa je pametno pronaći neku zanimaciju kako biste odvratili misli.
  5. Ako baš volite nešto grickati, birajte namirnice poput orašastih plodova ili bobičastog voća

 

Shutterstock

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?