Posao

Drogu koja je opojna u BiH počeo proizvoditi u Srbiji i dobro mu ide

konoplja
10.01.2021.
u 12:23

Firma Bionatur Ekopro d.o.o. iz Laktaša još 2018. godine imala je sa stranim investitorom plan da pokrene uzgoj i preradu industrijske konoplje, u međuvremenu je broj takvih firmi porastao, ali posao još nisu počeli.

Zakon, naime, omogućuje uzgoj industrijske konoplje (Cannabis sativa) s ciljem proizvodnje vlakana, proizvodnje sjemena za prehranu životinja, daljnjeg razmnožavanja i prerade sjemena, za što je firma iz Laktaša i namjeravala da je uzgaja. Međutim, uvoz sjemena za tu vrstu proizvodnje - nije im dozvoljen, iako i za to postoji zakonska osnova.

"Kao mladi gospodarstvenik sam se 2018. godine odlučio na registriranje poduzeća, s obzirom na to da sam sa stranim investitorom imao plan pokretanja biznisa uzgoj i prerada industrijske konoplje (Cannabis sativa), što je po propisima u Bosni i Hercegovini dozvoljeno. Tad smo bili prva firma koja je podnijela zahtjev na prostoru entiteta Republika Srpska. Početkom 2020. već je bilo 12 firmi koje su podnijele zahtjeve za uzgoj i preradu industrijske konoplje, ali još nijedna nije dobila dozvolu“, kaže tridesetdvogodišnji Jovan Pavlović, vlasnik firme Bionatur Ekopro d.o.o. iz Laktaša za Radio Slobodna Evropa.

Vlasti u Bosni i Hercegovini još uvijek sjetvenu konoplju tretiraju kao opojnu drogu u što se ubraja i indijska konoplja (Cannabis indica) za koju se koristi i izraz marihuana.

U Europskoj uniji dozvoljen je uzgoj i proizvodnja industrijske konoplje koja u sebi sadrži manje od 0,2 posto THC-a. (Tetrahidrokanabinol, glavna je psihoaktivna tvar pronađena u konoplji. Pretpostavlja se da biljci služi za zaštitu od štetočina). U susjednim zemljama Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, ova vrsta konoplje se uzgaja, a u Sjevernoj Makedoniji se osim sjetvene uzgaja i indijska konoplja za medicinske svrhe.

Neuspjesi oko pokretanja biznisa u Bosni i Hercegovini natjerali su Jovana Pavlovića da se uzgojem i preradom industrijske konoplje počne baviti u Srbiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?