Novo zanimanje – tehničar za 3D printanje i modeliranje

01.05.2024.
u 15:33

Novo zanimanje za nove generacije. Tako u brodskoj Tehničkoj školi opisuju tehničara za 3D tehnologije, novo zanimanje koje ta škola uvodi prva u Hrvatskoj. Prva generacija učenika za to će se zanimanje školovati već od sljedeće školske godine, a osmaši koji odluče prihvatiti izazov na danu otvorenih vrata škole mogli su doznati više o tome što ih čeka na jesen, što će raditi i u koje to sve sfere ide.

Tehničar za 3D tehnologije zanimanje je koje škola pokreće unutar 6,5 milijuna eura vrijednog projekta RCK (Regionalnog centra kompetentnosti) Slavonika 5.1, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Razvili su ga u suradnji s visokim učilištem, danas fakultetom Algebra iz Zagreba, koji je među vodećima u Hrvatskoj kad je riječ o digitalnoj znanosti i tehnologiji.

– To je zanimanje koje našim učenicima treba dati podlogu za sve ono što danas možemo napraviti pomoću 3D tehnologije, od 3D modeliranja i printanja do 3D programiranja i 3D crtanja. 3D tehnologija primjenjuje se u strojarstvu, proizvodnji, ali i u dentalnoj medicini. Danas zube možemo skenirati i printati. Postoje i veliki 3D printeri za gradnju kuća i stambenih objekata, koje mi, doduše, nemamo, ali naši će učenici u školi doznati kako se koriste – rekla je ravnateljica škole Vikica Lukić.

U školi navode kako softveri koje su pribavili unutar projekta RCK objedinjuju sve tri njihove struke – strojarstvo, graditeljstvo i elektrotehniku, tako u jednom te istom projektnom zadatku rade sva tri zanimanja. Time se ubrzava postupak te poboljšava suradnja i koordinacija između različitih struka.

Iako će prva generacija 3D tehničara u školske klupe sjesti tek u rujnu, u školi se već bave tom tehnologijom i metodom učenja. Učenici su tako u školskim praktikumima i laboratorijima već printali različite suvenire 3D tehnikom, primjerice vaze, vješalice, zupčanike, privjeske, logotip škole... Kurikulum osigurava privlačan, inovativan, fleksibilan i tehnološki napredan model stjecanja kompetencija relevantnih na tržištu rada. Budući srednjoškolci susrest će se s modulima tehničke mehanike, skeniranja i ispisa 3D modela, proširene stvarnosti...

– Postupak 3D modeliranja i printanja u školi provodimo već neko vrijeme i pokazalo se da je to jedan od najzanimljivijih dijelova izobrazbe za naše učenika. Sami modeliraju predmete u nekom 3D programu, printaju svoje završne radove na 3D printerima i sastavljaju ih u cjelinu. Pratimo trendove, ulažemo u strojeve i opremu, a cilj je da budemo konkurentni na tržištu rada – istaknuo je Ivan Matasović, nastavnik elektrotehničke grupe predmeta u školi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije