premijer fbih

Novalić: Federaciji ne treba ugovor MMF-a, zna se kome treba!

fadil novalić
17.04.2023.
u 21:10

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u prvom ovotjednom izdanju "Rezimea" Federalne TV, kazao je kako nije potreban novi aranžman sa MMF-om.

- Imamo apsolutno povoljne ekonomske parametre, apsolutnu likvidnost. Godina je završena sa suficitom i u takvim godinama ne treba aranžman MMF-a. Prepostavljam kako svi znaju kome treba. Vjerojatno RS-u, možda i državnoj razini ili nekoj novoj strukturi koja bi to koristila za neke nove potrošnje, ali nama ne treba. Nemamo nikakvu potrebu koristiti sredstva na tu likvidnost i suficit. Taj kredit se ne može dobiti bez odobrenja Federacije, samo je pitanje tko će uime Federacije odlučivati - kazao je Novalić.

Ističe kako građani trebaju odlučiti je li njegov mandat uspješan ili ne.

- Vodio sam Vladu koja je došla na krilima socio-ekonomskih reformi koje su uvedene pod pritiskom međunarodne zajednice, ali program smo uradili mi. I stranke su pod tim pritiskom meni dale ministre koji nisu bili tako politički vidljivi ali su jako dobro radili posao. Ova Vlada je uradila nevjerojatno puno, uradila je puno stvari koje nitko ne želi raditi. Mirovinski sustav smo uveli i to je dalo nevjerojatne rezultate. Financijskim zakonima smo riješili likvidnost Federacije. Govorim samo o pokazateljima jer sve drugo je percepcija. BDP je u dva mandata narastao za oko 12 milijardi, broj zaposlenih je narastao za 64.000 ili porezi su narasli za 5,5 milijardi. Zatim izvoz je porastao duplo, niz je pokazatelja. Očito je da Federacija stalno raste otkako je ova Vlada - istaknuo je premijer FBiH. 

O percepciji javnosti da Vlada nije radila dobro kaže: "Ja sam došao provesti socio-ekonomske reforme i to sam proveo sa svojom Vladom. Da je projekat bio da mi budemo popularni, mi bismo bili najpopularniji. Ali s time nismo mogli hraniti umirovljenike."

Naglašava kako Federacija predstavlja ekonomsku stabilnost BiH.

- Budući da imamo stabilan rejting sa B+, to je zasluga Federacije, koja je i u zaduženosti i u pogledu kredita garant stabilnosti BiH. Prije svega ekonomske, a na osnovu toga se može izvesti i svaka druga stabilnsoti BiH - dodao je Novalić.

On navodi kako su fiskalne zakone poslali na početku 2018. godine.

- Oni bi sada zlata vrijedili jer su predvidjeli smanjenje obveza. Prije mjesec-dva smo ih korigirali i smanjili za još jedan postotak, ali parlament nema hrabrosti ući u te teške zakone i zahvate. Korigirali smo zakone na mjestima gdje su bili zastarjeli. Fiskalni zakoni se donose na 20 godina, ne mogu se lako mijenjati. Nestabilna je bila većina u prethodnom Parlamentu. Fiskalni i energetski zakoni ne mogu čekati novu Vladu i naduravanja - kaže federalni premijer.

Navodi kako su mirovine povećali točno onoliko koliko zakon nalaže.

- Postoji mogućnost da budu i nova povećanja, ali još ne možemo konkretizirati potez. Mirovinski fond je također u suficitu i dok je ove Vlade neće niti jedan fond ili proračun doći u zonu ugrožavanja stabilnosti - dodao je.

Kada je riječ o energetskoj tranziciji, kaže kako je možemo provesti bez da to građani osjete.

- Bespotrebno je stvorena ta nervoza oko energetske tranzicije. Stoji činjenica da je to neizbježan proces. Ova Vlada nikada nije reagirala na uvjetovanje, to je domaća zadaća koju mi moramo riješiti. Možemo raditi tranziciju kada osiguramo dovoljno struje. Postoje samo dva uvjeta - da naši građani ne ostanu bez struje i da naše gospodarstvo ne ostane bez struje. Vidjeli smo na ovoj krizi kako je blagodet imati ugalj - rekao je Novalić.

Ističe kako je na mjesto premijera Federacije došao zbog socio-ekonomskih reformi.

- Uvijek sam radio ono što je u korist moje države. Radio bih i ubuduće ali ne bih to vezao za mjesto premijera - rekao je Novalić u emisiji "Rezime" na Federalnoj TV.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?