sve manje proizvođača

Morat će se odustati od proizvodnje malina, nema novca

maline
12.01.2024.
u 17:32

Iako su proizvođači iz Republike Srpske s područja Bratunca, Srebrenice i Milića svoje maline predali vlasnicima hladnjača prije gotovo pola godine, i to po znatno nižoj cijeni od očekivane, ni taj novac im još nije isplaćen. Isto se dogodilo i u Federaciji BiH te je svake godine sve manje proizvođača malina u BiH.

- Vlasnici nekoliko hladnjača preuzeli su maline iz prošlogodišnjeg uroda s područja Bratunca, Srebrenice i Milića. Samo u te tri lokalne zajednice više od tisuću obitelji živi od rada u malinjacima, u kojima su prethodne sezone zabilježeni i slabiji prinosi, a ako se nastave tako nepovoljni trendovi, mnogi će biti primorani preorijentirati se na drugu proizvodnju - tvrdi Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruge "Vilamet". Prošlogodišnja otkupna cijena malina u RS-u iznosila je u prosjeku 2,80 KM po kilogramu.

- Otkup vrše vlasnici u šest hladnjača i svi nude različitu cijenu. Nekada je otkupna cijena bila ista za sve hladnjače. Međutim, od prije dvije godine uzgajivači su prodavali maline od pet do osam maraka po kilogramu, pa je cijena 2023. pala na 2,80 KM. Vlasnici hladnjača stalno obećavaju da će nam isplatiti novac, ali tek kada dobiju priliku za izvoz malina koje su otkupili od nas - objašnjava Stojanović. Problem je u tome što je Srbija zabranila uvoz malina dok ne prodaju svoje u inozemstvo, a cijela BiH izvozi maline u Srbiju, a oni onda dalje izvoze u inozemstvo.

- Vlada Srbije je u ožujku 2023. donijela odluku da se zabranjuje uvoz malina iz BiH dok ne prodaju svoje maline. Ljudi će morati odustati od proizvodnje malina jer u ovoj godini neće imati novca za uzgoj novog uroda. Ovo je, izgleda, početak kraja proizvodnje malina - poručuje Stojanović. Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, također je potvrdio da će malinari propasti jer ovise o Srbiji koja je otkupljivala maline iz BiH. Uz to, otkupljivači malina u Federaciji BiH nisu ih uspjeli prodati.

- Dakle, situacija je ista kao i u RS-u. Otkupna cijena malina već nekoliko godina dobro pada. U BiH nemamo ni strategiju za proizvodnju malina. Mnogo je malinjaka počupani te se proizvodi nešto drugo, pa je proizvodnja malina pred gašenjem u cijeloj BiH. Malinarima ne može nitko pomoći jer otkupna cijena ovisi o svjetskim burzama i o izvozu - kaže Bićo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?