Rješavanje egzistencijalnih pitanja

Mladi u većini općina lakše do stanova uz kredite, subvencije...

stan
06.01.2022.
u 19:50

Kako su nam potvrdili iz agencija za nekretnine, cijena četvornog metra bit će 3000 KM.

Kupiti stan, kuću ili pak unajmiti prostor za stanovanje - sve je češće pitanje mladih obitelji bez obzira na to gdje u BiH žive. I prije pojave pandemije COVID-19 bile su u iznimno teškoj situaciji pa je sve teže odgovoriti na pitanje gdje stanovati, piše Večernji list BiH.

Kriza prouzročena pandemijom koronavirusa, kao i na svemu ostalome, traga je ostavila i u građevinskom sektoru, što se ogleda u rastu cijena sirovina i građevnog materijala, a u konačnici i kvadrata stana.

Rastu cijene

Kako su nam i ranije potvrdili iz agencija za nekretnine, cijena četvornog metra bit će 3000 KM.

- Nove, više cijene građevnog materijala zadale su udarac građevinskom sektoru, a kao posljedica lančane reakcije došlo je do rasta cijena stanova. Budući da je sve poskupjelo, moguće je očekivati i veće cijene stanova. Imamo nekoliko pripremljenih projekata za Mostar koji su vezani uz novogradnju. U tim zgradama cijena kvadrata bit će 3000 KM - kazao nam je u nedavnom razgovoru agent Franjo Sivrić.

Cijene u pojedinim dijelovima glavnog bh. grada rastu iznad 6000 KM. Uglavnom je riječ o luksuznijim stanovima koje si mladi bračni parovi u BiH i ne mogu priuštiti.

- Supruga i ja smo lani planirali kupiti stan, no odgodili smo kupnju zbog pandemije koronavirusa, a sad smo se zatekli u situaciji da za isti stan trebamo izdvojiti nekoliko tisuća maraka više. I to je problem. Ne možete biti pametni - objašnjava sugovornik iz Mostara. No, svi oni koji su se, ipak, odlučili za kupnju stana, imaju pravo na novčanu pomoć.

Tako je Vlada FBiH Union banci odobrila kredit po subordiniranim uvjetima u iznosu od 15,000.000 KM. Sredstva su banci odobrena s rokom dospijeća 20 godina i kamatnom stopom od 0,1% godišnje, a bit će korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja.

Kako, uz ostalo, stoji u obrazloženju, u 2020. odobreno je 286 kreditnih zahtjeva u iznosu od 28,838.299 KM. Prosječan iznos kredita po zahtjevima je 96.699,89 KM. Prosječna starosna dob dosadašnjih korisnika kredita je 32 godine.

Oslobođeni plaćanja

I niže razine vlasti pomažu mladima "pristojnim iznosima". Prema posljednjoj odluci Vlade SŽ-a, svaki podnositelj zahtjeva, točnije njih 866 u toj županiji dobit će po 10.000 KM. U SBŽ-u mladi do 40 godina oslobođeni su plaćanja poreza pri kupnji nekretnine, stana, kuće ili zemljišta. Mladim bračnim parovima pomažu i lokalne sredine.

Mnoge od općinskih i gradskih vlasti u FBiH iz proračuna izdvajaju sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, dok se naprimjer u Žepču dodjeljuje novac za gradnju ili uređenje doma, a u Usori se za mlade izdvaja po 10.000 KM. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?