Preminuo Jakov Pehar

Ministrica Gudeljević: Akademik Pehar je učitelj kojeg će generacije pamtiti

07.02.2021.
u 14:44

Jučer je u 93. godini preminuo velikan akademske zajednice, akademik Jakov Pehar. Znanstvenik, djelatnik, učitelj i veliki čovjek. Tim povodom je ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević uputila riječi sućuti u kojim, između ostalog, stoji:
„Jučer nas je zatekla tužna vijest. Zauvijek je zaklopio oči predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost, akademik Jakov Pehar. Čovjek od kojeg su se učili odgovornost, rad, disciplina i blagost. Jedan od utemeljitelja Sveučilišta u Mostaru, učitelj kojeg generacije pamte, a krajolici i danas govore njegovom rukom ispisani.
Akademik Pehar, jedan od slučajno preživjelih svjedoka Bleiburga, bio je i ostao gromada koja nikada nije tešku riječ izgovorio, ali se uvijek i predano zalagao da “Hrvati imaju jednaka prava u BiH. Ni manje niti više od toga”. Akademska zajednica je ostala bez velikana, priroda bez čovjeka koji ju je grlio, obitelj bez svoje tihe luke a gradovi diljem Bosne i Hercegovine bez njegovog pogleda na parkove
koje je oživio. No, jedan, čapljinski park, nosi i nosit će ime Jakova Pehara u znak zahvalnosti i poštovanja prema ovom velikanu.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?