posjetili Bugojno i G. Vakuf- Uskoplje

Milas i Mažar: Potpora Hrvatima da ostanu u svome kraju

fgfg
01.02.2017.
u 17:27

 Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Nikola Mažar, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje boravili su u službenom posjetu Bosni i Hercegovini gdje su posjetili općine Bugojno i Gornji Vakuf- Uskoplje, prenosi Pogled.ba
 
Tijekom posjeta održano je niz sastanka s predstavnicima lokalnih vlasti i predstavnicima Hrvata iz političkog, društvenog, vjerskog, kulturnog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine.
 
U Bugojnu su se sastali s načelnikom općine Hasanom Ajkunićem i općinskim vijećnicima hrvatskog naroda: Igorom Vrljićem, Miroslavom Zelićem, Zdenkom Antunovićem te Sandrom Kolovrat, ravnteljicom škole.  
 
Tijekom posjeta općini Gornji Vakuf – Uskoplje sastali su se s načelnikom općine Seadom Čauševićem  i općinskim vijećnicima iz hrvatskog naroda -  Goran Batinić, Marinko Krajina, Josip Herceg, Ilija Matešić, ravnatelj OŠ Uskoplje.
 
Nakon razgovora u zgradi općine Gpornji Vakuf – Uskoplje posjetili su župni ured gdje ih je primio župnik fra Vinko Marković zajedno sa drugim fratirima. Nakon tog obišli su osnovnu školu čiju je obnovu pomogla Vlada Republike Hrvatske.  Sudionici ovog sastanka su zahvalili Vladi Republike Hrvatske na dosadašnjoj potpori te su uvjereni kako će se nastaviti dobra suradnja između Hrvatske i BiH, posebice, potpora Hrvatima BiH. “ Ova posjeta za nas sve predstavlja jednu snažnu potporu ali i poruku da Hrvati na ovom području nisu sami“ – poručili su.
 
„Mi smo tu, spremni pomoći  BiH na njenom putu ka europskim integracijama ali i našem hrvatskom narodu da ostvari onu kvalitetu života  koja će stvoriti preduvjete  da ostanu u svojoj zemlji, na ovom prostoru gdje žive stoljećima“ rekao je državni tajnik Milas i dodao kako će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u svakom pogledu,   povećati  napore kako bi se ti ciljevi ostvarili.  „Naglasak stavljamo na mlade i  razvojne projekte koji će otvarati radna mesta .  U tom smislu povećan je  i broj stipendija za Hrvate koji studiraju u BiH – 200 stipendija više u odnosu na dvije godine ranije“ – podsjetio je državni tajnik Milas.    
 
Državni tajnik Mažar naglasio je da je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje dosada uložio 301 milijun kuna u programe potpore održivom povratku i ostanku Hrvata u BiH   „Naš cilj je na konkretan način pomoći povratku ali i održivom ostanku za budućnost svih prije svega mladih obitelji„ – naglasio je državni tajnik Mažar.
 
 Posjet državnih tajnika završio je u Skopaljskoj Gračanici gdje su između ostalog nazočili misnom slavlju kojeg je predvodio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto povodom 106.obljetnice osnutka župe Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici.  Župnik don Tadija Ivoš u svom pozdravnom govoru zahvalio je Republici Hrvatskoj koja pomaže ovu župu i vjernike, te je izrazio nadu da će se potpora nastaviti kako bi Hrvati ostali na ovim prostorima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije