BASNOSLOVNE ZNAMENKE

Kilogram omiljenog povrća košta kao suho zlato: ‘Samo luđak bi platio takvu cijenu’

10.03.2024.
u 13:24

Ožujak je tek počeo, no s obzirom na neobično visoke temperature, bilo je za očekivati da će štandovi na zagrebačkoj tržnici Dolac biti krcati svježim proljetnicama. Iako ponuda još nije u punom jeku, kupci mogu naići na prve šparoge, prenosi dnevno.hr.

Šparoge su tražene zbog svog jedinstvenog okusa i teksture te se često smatraju luksuznom namirnicom. Osim toga, šparoge su bogate hranjivim tvarima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi. Njihova visoka nutritivna vrijednost čini ih zdravim izborom u prehrani. Šparoge također imaju svojstva detoksikacije i mogu pomoći u poboljšanju probave.

Naime, za jednu vezicu šparoga na zagrebačkom Dolcu morat ćete izdvojiti čak 15 eura ili nekadašnjih 113 kuna. No, cijena šparoga negdje dosežu i još basnoslovne cifre.

Novi List pak piše kako su šparoge ove godine nikad skuplje. Cijene šparoga su dosegle rekordne visine, a na riječkoj tržnici mogu se naći i do 50 eura po kilogramu. Kod nekih prodavača možete pronaći i po cijeni od 40 eura po kilogramu. Unatoč visokim cijenama, potražnja za šparogama ostaje visoka.

Iako jedan mac košta oko 5 eura, što se može činiti pristojno, to je samo za 100 grama šparoga, što je jedva dovoljno za jedan obrok. Prije godinu dana, cijene su bile oko 40 eura po kilogramu, dok su prije dvije godine bile znatno niže, oko 150 kuna ili oko 20 eura po kilogramu. Iako su divlje šparoge preferirane, cijene uzgojenih također su bitne, ali ipak je potražnja za šparogama uvijek visoka, bez obzira na cijenu.

Ključne riječi

Komentara 1

OV
Ovan
07:01 11.03.2024.

Obična divlja travurina koja nevrijedi ništa nebih dao ni jedan cent, kupus je pet puta zdraviji i sto puta jeftiniji .neka jedu sami 🤣🇭🇷🍻

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije