Uskoro u Federaciji BiH

Jedinstvene odore u tamnoplavoj boji, policajke će imati sakoe

policajci
04.08.2023.
u 21:00

Jakna za specijalne policijske jedinice bit će maskirna, dok će pripadnici spomenutih jedinica nositi bordo beretke

Vlada Federacije BiH prošlog tjedna usvojila je uredbu o jedinstvenoj policijskoj odori policijskih snaga u Federaciji BiH. Klix.ba donio je kako će izgledati. Iz Ureda federalnog ministra unutarnjih poslova kazali su kako je "oblačenje" policajca dugotrajan proces i kako je bila nužna maksimalna suradnja, prenosi klix.ba.

Tamnoplava boja

- Usvajanje uredbe o jedinstvenoj policijskoj odori policijskih snaga u Federaciji BiH rezultat je zalaganja federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka, a koji je i bio predlagač točke na sjednici Vlade. Riječ je o dugotrajnom procesu u kojem je bilo potrebno ostvariti maksimalnu suradnju sa županijskim ministarstvima unutarnjih poslova.

Ministar Ramo Isak iznimno je zahvalan županijskim ministarstvima unutarnjih poslova i ravnateljima policije na suradnji i spremnosti da se zajednički dođe do najboljeg rješenja, a posebno službenicima koji su aktivno radili na samoj izradi uredbe o jedinstvenoj policijskoj odori policijskih snaga u Federaciji BiH - kazao je šef Ureda federalnog ministra unutarnjih poslova Ervin Mušinović.

Kada je riječ o izgledu odora, na osnovnim policijskim odorama dominirat će tamnoplava boja, a novost je kako će pripadnice jedinica MUP-a nositi posebne sakoe. Jakna za specijalne policijske jedinice bit će maskirna, dok će pripadnici spomenutih jedinica nositi bordo beretke. Pripadnici interventnih jedinica nosit će beretke plave boje. Svi policajci u Federaciji BiH nosit će i iste šapke (kao dio osnovne odore) i šilterice (kao dio radne odore). Mušinović je dodao da će u idućim danima biti objavljena uredba koja će vrlo brzo stupiti na snagu.

- U idućim danima u Službenim novinama Federacije BiH bit će objavljena uredba o jedinstvenoj policijskoj odori policijskih snaga u Federaciji BiH koja stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a zbog planiranja proračuna i činjenice da su proračuni za ovu godinu usvojeni, primjenjivat će se od 1. siječnja iduće godine - rekao je Mušinović. Nakon što uredba stupi na snagu, županijska ministarstva moći će započeti proceduru javne nabave policijskih odora, piše klix.ba. - Odmah po stupanju na snagu uredbe o jedinstvenoj policijskoj odori policijskih snaga u Federaciji BiH, županijska ministarstva unutarnjih poslova, ako su planirala sredstva u proračunu za nabavu odora, moći će započeti proceduru javne nabave jedinstvene policijske odore. Naše su pretpostavke kako, zbog procedura propisanih Zakonom o javnim nabavama BiH na koje ministarstva unutarnjih poslova ne mogu utjecati, isporuku jedinstvenih policijskih odora za ministarstva unutarnjih poslova koja u tekućoj godini pokrenu javne nabave možemo očekivati početkom iduće godine - istaknuo je Mušinović. Prva županija koji planira nabavu novih odora je Sarajevska županija, a slijedit će je i Unsko-sanska županija.

- Što se tiče pitanja o iskazanim potrebama, razgovarali smo s ravnateljem policije Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Fatmirom Hajdarevićem, koji ulaže ogromne napore kako bi unaprijedio rad i uvjete rada te poboljšao status policijskih službenika MUP-a Sarajevske županije. S tim u vezi MUP Sarajevske županije planira, odmah nakon stupanja na snagu uredbe o jedinstvenoj policijskoj odori policijskih snaga u Federaciji BiH, pokrenuti proceduru nabave jedinstvenih odora, isto kao i MUP Unsko-sanske županije - kazao je Mušinović.

Financijska sredstva

Na kraju je dodao kako će, ako bude potrebno, Federalno ministarstvo financijski potpomoći županijska ministarstva unutarnjih poslova.

- Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak i ravnatelj Federalne uprave policije Vahidin Munjić već su obavili razgovore, a kako bi ubrzo započela procedura nabava jedinstvenih odora za policijske službenike Federalne uprave policije. Posebno ističem kako je ministar u stalnom kontaktu sa županijskim ministrima unutarnjih poslova te je spreman uložiti maksimalne napore da se eventualno osigura i dio financijskih sredstava za županijska ministarstva unutarnjih poslova kojima budu potrebna za nabavu jedinstvenih odora - zaključak je Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, prenosi klix.ba. (ri)•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije