Projekti

Hrvati Fojnice dobivaju novu školu, u planu ulaganja u razvoj turizma

31.08.2022.
u 18:20

Projekti koji se provode ili se namjeravaju provesti u idućem razdoblju svjedoče o namjeri oživljavanja i stavljanja u funkciju velikog broja potencijala

Fojnica, malena srednjobosanska općina na obroncima Vranice, s iznimno bogatom kulturno-povijesnom baštinom i važnim mjestom u povijesti, ima i poseban značaj kada je riječ o gospodarskoj revitalizaciji prostora središnje Bosne, a projekti koji se provode ili se namjeravaju provesti u idućem razdoblju svjedoče o namjeri oživljavanja i stavljanja u funkciju velikog broja potencijala kojima Fojnica može konkurirati i na europskim mapama zdravog, planinskog turizma, piše Večernji list BiH. 

Za Hrvate Fojnice, one koji žive tu, ali i one koji se namjeravaju vratiti na svoja stoljetna ognjišta, važno je imati i osiguranu drugu dimenziju koja se ogleda u zaštiti i njegovanju prava - počevši od prava na jezik i obrazovanje, pa do ravnopravnijeg sudjelovanja u životu jedne lokalne zajednice, a vijesti koje dolaze iz Fojnice ulijevaju optimizam.

Projekti

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović jučer je boravio u ovoj općini te održao radni sastanak s članovima Općinske organizacije HDZ-a BiH Fojnica. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim prilikama u Fojnici, važnim projektima za ovu općinu koje je potrebno realizirati u sinergiji s višim razinama vlasti. Istaknuta su dva glavna projekta - izgradnja osnovne škole po hrvatskom planu i programu te izgradnja vrtića. Također, govorilo se i o dosadašnjim i predstojećim aktivnostima stranke koje je prezentirao predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Branko Stanić.

Stanić se posebno osvrnuo i na pripreme za predstojeće Opće izbore u BiH kao i na aktivnosti izbornog stožera, pri realizaciji programa te svih drugih planiranih radnji u kampanji do dana izbora. Na sastanku je iskazana dobra i pozitivna politička atmosfera kao i vjera u buduće pozitivne pomake kako u gospodarstvu tako i u turističkim, sportskim, pa i svim drugim sadržajima u Fojnici, a ovaj sastanak i potpora, dodatni je motiv svima u Fojnici - istaknuto je na održanom sastanku. - Ne sumnjam kako ćemo ozbiljno odraditi i iduće razdoblje kampanje i siguran sam da će opći rezultat biti odličan - istaknuo je predsjednik Čović. Uz iskazano zadovoljstvo prezentiranim stanjem i aktivnostima, kazao je kako će Fojnica i dalje dobivati potporu i s viših razina vlasti u svim projektima. Napomenuo je kako se do kraja mora voditi pozitivna i aktivna kampanja na terenu.

Susreti

Uz predsjednika Čovića sastanku su nazočili i Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i nositelj liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH i nositeljica liste za Parlament Federacije BiH te Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Srednjobosanske županije. U okviru posjeta ovom dijelu središnje Bosne, Čović je bio u Deževicama, općini Kreševo, gdje se u župi Gospe Snježne i Svetištu sv. Jakova susreo sa župnikom don Jozom Majićem.

Stanić je u razgovoru za Večernji list podsjetio kako i sada u Fojnici postoji osnovna škola koja radi po hrvatskom planu i programu, međutim, podstanari su u srednjoj školi u Fojnici. Osim toga, postoji i područna škola u Gojevićima koja je daleko od samog gradskog središta. Zbog navedenog se krenulo u projekt izgradnje nove škole, a Stanić ističe i kako su Bošnjaci u Vijeću glasovali da Hrvati dobiju novi objekt.

- Mi u Općinskom vijeću nemamo problema, nema preglasavanja. Suradnja je poprilično dobra, a mogu kazati i za prilike u BiH, možda i najbolja - naglasio je Stanić. U kontekstu daljnjeg rada posebno je ukazao na iznimne potencijale fojničkog kraja za razvoj turizma, podsjetivši kako Fojnica ima čistu prirodu i niz izletišta s kojima su nadaleko poznati, a nada se kako će ulaganja rezultirati i još boljom pozicioniranosti ovoga kraja na svjetskim turističkim mapama.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Jero
Jero
14:58 01.09.2022.

to UZP napravio školu ??

HA
Habuhabuhabu
19:43 31.08.2022.

Umjesto sa fasciklama, na sastanak došle se tašnama. Ali eto, bolje su od muškaraca. U njih projekti i papiri po džepovima. Ah...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?