INTERVJU ZIJAD KRNJIĆ:

Hotel “Ero” opet ide na prodaju, cijena će biti niža

krnjic
Foto: agencije
27.01.2014.
u 09:40

Bez ikakve dvojbe treba prodati viškove nekretnina koje Zavod već godinama ne koristi

Direktor Federalnog zavoda MIO Zijad Krnjić u intervjuu za Večernji list govori o povećanju mirovina i načinima na koje će Zavod nastojati osigurati sredstva za isplatu mirovina. Krnjić se također osvrnuo i na prodaju imovine u vlasništvu Zavoda, te najavio smanjenje cijena tih objekata među kojima je i mostarski hotel “Ero”.

• Vlada je donijela odluku o povećanju mirovina za siječanj 2014. Koliko je ovakva odluka realna s obzirom da već pola godine nema dovoljno novca ni za redovitu isplatu mirovina u dosadašnjoj visini, zbog čega su mirovine dijeljene po pet-šest dana?

Vlada FBiH je donijela zaključak da se daje suglasnost FZ MIO da, sukladno sporazumu koji je sklopila s udruženjima umirovljenika u FBiH, može donijeti odluku da od siječnja 2014. poveća isplatni koeficijent za mirovine po Zakonu o MIO za 5 posto. Za ocjenu realnosti ili, ja bih rekao da ste mislili, održivosti ovakve odluke treba uzeti u analizu mnogo podataka i procjena npr.: u kakvoj je trenutno financijskoj situaciji FZ, kakve su projekcije kretanja BDP u idućoj godini, kakvi se trendovi kretanja broja umirovljenika očekuju, a nabrojani elementi su na razini koja omogućava povećanje mirovina. Naravno novac nije “na gomili” i trebat će tijekom godine aktivno i precizno raditi da se osiguraju potrebni prihodi.

• Koliko je dodatnih sredstava potrebno sada osigurati mjesečno za mirovine? 

Na mjesečnoj razni potrebno je osigurati dodatnih oko 7,5 milijuna KM, ili na godišnjoj oko 90 milijuna.

• Na koji način je planirano osiguranje tih sredstava?

Vlada će izvršiti transfer preostalih sredstava planiranih proračunom Federacije BiH iz 2013. godini u iznosu od 6,4 milijuna KM i osigurati izmirenje preostalog iznosa obveza po Zakonu o konsolidaciji rudnika u Federaciji BiH, u visini od 18,300.000 KM. Uz redovito mjesečno izmirivanje obveze po osnovi transfera za povoljnije umirovljenje i po osnovi Zakona o konsolidaciji rudnika, očekuje se i da Zavod za zapošljavanje, kroz planirane aktivnosti politike zapošljavanja i ostale programe i aktivnosti osigura da sredstva planirana financijskim planom usmjeri Federalnom zavodu MIO. Uz sve navedeno, od Porezne uprave Federacije i Federalne uprave inspekcije se traži da u 2014. godini osiguraju veću financijsku disciplinu u izmirenju doprinosa na plaće...

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?