STIER U UN-U:

Haaški sud mora provoditi međunarodno pravo, a ne suditi državama

Davor Ivo Stier
Davor Višnjić/PIXSELL
08.06.2017.
u 08:10

Šef hrvatske diplomacije tvrdi da je vlada učinila sve da u tom predmetu zaštiti interese Hrvatske koja bi, potvrdi li sud prvostupanjsku presudu, mogla biti proglašena agresorom na BiH.

Haški sud (ICTY) ne sudi državama, nego pojedincima odgovornima za ratne zločine, izjavio je u srijedu u New Yorku hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier dok se očekuje presuda čelnicima Hrvata u BiH za zločine nad muslimanima u ratu 90-tih godina.

Stier će sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o radu Haškog suda koji bi najkasnije u studenome trebao donijeti pravomoćnu presudu u predmetu “Prlić i drugi”, prenosi Hina.

Šestorica Hrvata su u svibnju 2013. nepravomoćno osuđena na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH, u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i tadašnji hrvatski predsjednik Franjom Tuđmanom.

Šef hrvatske diplomacije tvrdi da je vlada učinila sve da u tom predmetu zaštiti interese Hrvatske koja bi, potvrdi li sud prvostupanjsku presudu, mogla biti proglašena agresorom na BiH.

“Sud je stvoren ne da sudi državama i ne da stvori novo pravo, nego da se drži norme postojećeg međunarodnog humanitarnog prava. Na tom standardu Hrvatska inzistira”, rekao je Stier novinarima.

Dodao je kako će članicama VS-a poručiti da se ICTY mora držati statuta i mandata VS-a, osobito u pogledu udruženog zločinačkog poduhvata koji se ne smije preširoko tumačiti.

“Sud mora provoditi standarde međunarodnog prava, a ne kreirati nove. To se posebno odnosi na statut udruženog zločinačkog poduhvata koji se ne smije ekstenzivno tumačiti, jer bi u tom slučaju svaka legitimna vojna akcija bila dovedena u pitanje”, dodao je.

Stier smatra da bi takva interpretacija kompromitirala zadaću VS-a da održava globalni mir i sigurnost i onemogućila legitimne vojne intervencije. “To je važno ne samo za Hrvatsku, nego i za NATO, EU i stalne članice VS-a”, rekao je.

Stier će se odvojeno sastati s predstavnicima nekih stalnih članica VS-a nakon sjednice Vijeća o izvješću predsjednika ICTY-a Carmela Agiusa i predsjednika Rezidualnog mehanizma UN-a za međunarodne kaznene sudove Theodora Merona, koje uključuje i izvješće glavnog tužitelja Sergea Brammertza.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedatelja suca Jeana Claudea Antonettija, tada zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993.-1994. godine bio međunarodni sukob te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Hrvatske, uključujući predsjednika RH Franju Tuđmana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?