Stižu blagdani

Gužve u prometu za produženi božićni vikend

storyeditor/2023-12-18/guzve.png
20.12.2023.
u 07:02

Gužve na prometnicama i čekanja na granici uobičajeni su u blagdansko vrijeme, a s obzirom na to da Božić pada u ponedjeljak, petak poslijepodne i subota bit će najprometniji

Pred nama su Božić i Nova godina. Užurbanost tradicionalno vlada posvuda, pa tako i na prometnicama, piše Večernji list BiH. Sredinom ovog tjedna njemački autoklub ADAC objavio je kako očekuje pojačan promet i popratne gužve na autocestama diljem Njemačke. Posebno su naznačili petak poslijepodne i subotu ujutro. Živahnost na prometnicama i čekanja na graničnim prijelazima uobičajena su situacija u blagdansko vrijeme, a s obzirom na to da Božić pada u ponedjeljak, petak poslijepodne i subota zasigurno će biti najprometniji. Na ulasku u BiH na graničnim prijelazima ovog vikenda mogle bi biti nezapamćene gužve s obzirom na brojnost bh. dijaspore i činjenice da je Božić neradni dan diljem Europe. Već mjesecima petkom su ogromne gužve na ulasku u BiH na graničnim prijelazima na sjeveru zemlje, gdje putnici na prelazak granice čekaju satima. Ovog vikenda, u najmanju ruku, trebat će se naoružati strpljenjem.

Dolaze kući

Većina onih na privremenom radu u inozemstvu na put kući u domovinu krenut će u petak poslije radnog vremena kako bi čim prije stigla doma. - Doma polazimo u petak poslijepodne s obzirom na to da je to posljednji radni dan pred blagdane. Slično namjeravaju i naši prijatelji ovdje. Svjesni smo da će biti gužva i da će putovanje dulje potrajati, ali bolje je krenuti ranije i barem izbjeći stres od toga kad ćemo stići doma - priča nam obitelj iz Mostara na privremenom radu u Njemačkoj. Prema njihovim riječima, svi njihovi prijatelji i poznanici za Božić dolaze u Hercegovinu, to je tradicija, ali i želja uz širu obitelj proslaviti ovaj veliki blagdan. Neki su pak imali dio odmora i na put krenuli ranije kako bi izbjegli gužve. - Dio odmora ostavio sam za božićne blagdane te krenuo ovaj vikend. Posebnih gužvi od Njemačke do BiH nije bilo - kazao nam je dečko koji je već stigao obitelji u Mostar.

Podsjetimo, premijer RH Andrej Plenković rekao je u petak u Bruxellesu da je s čelnicima Italije i Slovenije dogovorio fleksibilniji režim na granicama tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve. Plenković je rekao da je na margini summita EU-a razgovarao o tome s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i slovenskim premijerom Robertom Golobom. - Dogovorili smo se da u ovom razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana režim na granicama bude što fleksibilniji, tako da se ne stvaraju gužve - rekao je Plenković. Slovenija je graničnu kontrolu uvela 21. listopada nakon odluke Italije da uvede kontrolu na granici sa Slovenijom. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju nadzora granice navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma. Slovenska vlada u četvrtak je donijela uredbu po kojoj se za šest mjeseci produljuje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Uredba stupa na snagu 22. prosinca, a granična kontrola trajat će do 22. lipnja 2024.

Nužno strpljenje

Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u ovo blagdansko doba, kako u gradskoj vožnji, gdje moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave, tako i na autocestama, uz prilagođenu vožnju uvjetima na cestama, a osobito kad je vidljivost smanjena zbog magle. Nikako ne smijemo zaboraviti da smo u zimskim mjesecima, niske su temperature, a i postoji mogućnost za snijeg. Posebno treba imati na umu da se prebrza vožnja ne bi pretvorila u tragediju umjesto veselja. Naime, prethodnih godina bezbroj se puta događalo da su ljudi, žureći kući, prouzročili prometnu nesreću sa smrtnim ishodom. Umjesto veselja, došlo je do tragedije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije