Birokracija se poigrava životima ljudi

Građani krijumčare citostatike iz Hrvatske

Nedostaje lijekova za kemoterapije
Foto: VL FOTO
07.12.2014.
u 10:19

Nestašica nastala zbog problema kompanije Actavis

U zdravstvenim ustanovama Federacije BiH nedostaje osamnaest vrsta citostatika za kemoterapije, što je kod najtežih pacijenata izazvalo zabrinutost i strah. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) Federacije BiH je za najčitaniji internetski portal Klix potvrdio kako je za nedostatak citostatika kriv proizvođač Actavis koji na vrijeme nije dostavio uzorke Nadzornom laboratoriju Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Krijumčarenje lijekova

- Spori nadzor Nadzornog laboratorija kvalitete citostatika, kao i neposlovan i neozbiljan odnos proizvođača Actavis prema distributerima i pacijentima, razlog su nestašice citostatika - istaknuli su u ZZOR-u FBiH. U Kliničkom centru Sveučilišne bolnice u Sarajevu istaknuli su kako terapije mogu primati samo oni pacijenti za koje postoje citostatici u zalihama te su dodali kako ih pacijenti mogu sami kupiti, a Zavod zdravstvenog osiguranja kasnije ih refundirati. Međutim, prema navodima čitatelja, pojedini citostatici se jedino mogu kupiti u Hrvatskoj, Srbiji ili EU te se krijumčare u BiH.

Ostavljeni da umru

- Pacijenti su ostavljeni da umiru bez ikakvih terapija ili te jako skupe lijekove krijumčare preko granice iz susjednih zemalja bez nade da bi mogli dobiti povrat novca - ističe čitateljica. Po navodima iz ZZOR-a FBiH, u BiH nema ili nedostaje osamnaest vrsta citostatika zbog nepravovremene dostave, carinskih problema ili laboratorijske provjere ovih lijekova. Djelomično ili potpuno u FBiH nedostaju citostatici: Flutamid, Carboplasin, Sinoxal, Irinotesin, Meaxin, Granisetron, Etopozid, Epirubicin, Granisetron, Vincristin, Fluorouracil, Citarabin, Oxaliplatin, Idarubicin te Estramustin.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije