Znatno lošije od BiH stoje Albanija, Grčka, Njemačka, Italija, Belgija

Gotovo pola bh. građana ne osjeća se sigurno, a susjedi Hrvati najsigurniji su u Europi, i to u noćnoj šetnji

01.03.2024.
u 21:56

Nema te policije, CCTV kamere ili bilo koje druge zaštite koja vam može jamčiti sigurnost na mračnim ulicama nekoga od europskih velikih gradova.

Jedan od scenarija koji nije nimalo ugodan, a koji je svatko od nas šećući se noću nekom neosvijetljenom pustom ulicom potiho u sebi zamišljao jest da jedna ili više osoba iz tog mraka iskoči ispred nas, napadne nas, pretuče, opljačka... Crne slutnje kao taj crni mrak nisu bez razloga jer to je nešto što vam se realno može dogoditi u bilo kojem kutku svijeta, piše Večernji list BiH.

Nema te policije, CCTV kamere ili bilo koje druge zaštite koja vam može jamčiti sigurnost na mračnim ulicama nekoga od europskih velikih gradova.

 

 

Percepcija sigurnosti

"Otkrijte iznenađujuće uvide u subjektivnu percepciju sigurnosti pojedinaca kada hodaju ulicama sami noću u različitim zemljama", stoji u opisu karte koja je na europski broj jedan svrstala Hrvatsku, a koju je na svojoj stranici Adventourely prvotno objavio svjetski putnik Pantelis Kakaris. Ova studija istražuje, prije svega, subjektivnu percepciju sigurnosti među pojedincima kada sami hodaju ulicama noću u različitim zemljama. Cilj je razumjeti koliko se ljudi osjećaju sigurnima u svojim zemljama, prepoznajući kako ta percepcija nije uvijek u skladu sa stvarnim stopama kriminala u pojedinim zemljama koje su uzete u razmatranje u ovom istraživanju. Čimbenici izvan zločina, poput nazočnosti opasnih životinja ili urbanog planiranja, mogu utjecati na nečiji osjećaj sigurnosti. Uz sve spomenuto, nedovoljan broj prijavljenih zločina, kao i gubitak vjere u tijela progona, mogu dodatno iskriviti vezu između stope kriminala i percipirane sigurnosti. Unatoč svim tim složenim korelacijama, analiza koliko se pojedinci osjećaju sigurno dok hodaju sami noću daje nam dragocjene uvide u opći osjećaj sigurnosti unutar svake zemlje. Prvih pet zemalja na ovoj grafici, a prema percipiranoj sigurnosti kada hodate sami noću su Hrvatska, Slovenija, Island, Gruzija i Švicarska. Hrvatska zauzima najvišu poziciju s vrlo impresivnom stopom sigurnosti od 74,63, a odmah iza nje je njoj susjedna Slovenija sa 74,40. Island je zauzeo solidno treće mjesto sa stopom sigurnosti u noćnoj šetnji od čak 72,26, dok Gruzija i Švicarska zatvaraju klub 5 s izmjerenim stopama od 69,72 odnosno 69,35. Ove europske zemlje predstavljaju primjer snažnog osjećaja sigurnosti unutar svojih granica. S druge pak strane, Francuska je na dnu liste sa stopom sigurnosti od 35,59, a odmah iza nje je Bjelorusija s 36,44. Belgija zauzima pretposljednje mjesto sa stopom sigurnosti od 41,25, dok Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska zaključuju donju petorku sa stopama od 43 odnosno 43,69. A gdje se u svemu tome nalazi BiH i kakvo je stanje u zemljama u susjedstvu i bližem okruženju. Kad se uzmu u obzir podaci za BiH, možemo reći kako se nalazi u zlatnoj sredini, ali kad je riječ o susjedstvu, stanje je najlošije.

Tko je lošiji od BiH

Hrvatska je, kako smo već rekli na prvom mjestu. Odmah nakon nje je Crna Gora, gdje se slobodno noću bez straha šeće čak 66 posto stanovništva, a potom ide Srbija sa 63,5 posto. BiH je s postotkom od 56,6 posto stanovnika koji se osjećaju sigurno tijekom noćne šetnje na najslabijoj poziciji u okruženju, ali je svakako u samoj europskoj sredini kad je riječ o ovim podacima. Zanimljivo je kako znatno lošije od BiH, a prema rezultatima ovog istraživanja, stoje Albanija, Grčka, Njemačka, Italija, Belgija i mnoge druge zemlje iza kojih se u pravilu nalazimo u sličnim istraživanjima. Nakon najnovijih događanja u Švedskoj, jasno je kako je stanje sigurnosti kod noćnih šetnji znatno lošije u odnosu na druge skandinavske zemlje, pa i brojne druge zemlje u Europi. Obračuni mafijaških bandi i klanova učinili su nemjerljivu štetu svakom osjećaju sigurnosti na tlu kraljevine Švedske, pa je razumljivo da i ovo istraživanje pokazuje poražavajuće podatke od samo 43,6 posto građana koji ne strahuju da će biti ugroženi tijekom noćnih šetnji. Začuđujuće su loši podaci za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku (43 i 44,2 posto), dok, primjerice, čast zemalja EU-a zdušno brane Češka i Danska (69 i 68,1 posto). Niža percipirana sigurnost u zemljama poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske je iznenađujuća s obzirom na njihov ekonomski status i stabilno društveno i političko okruženje. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije